Main menu

header

922 5 1de Simona Soare şi Claudia Mîţoi

Atunci când în corp se întâmplă schimbări bruște, care duc la întinderea pielii, pot să apară vergeturile. Acestea au forma unor dungi sau a unui șir de dungi, fiind poziționate paralel pe piele. Vestea bună este că unele vergeturi pot fi diminuate până la dispariție, cu ajutorul tratamentelor dermatologice. În ce constau aceste tratamente inovatoare, aflați de la Mihaela Georgescu (medalion), medic primar dermatolog în cadrul Clinicii DermaBeauty (www.dermabeauty.ro).

„Au cauze hormonale și genetice”

- Ce sunt vergeturile?

- O vergetură reprezintă un tip de cicatrice care se dezvoltă atunci când pielea noastră se întinde sau se micșorează rapid. Schimbarea bruscă face ca elastina și colagenul să se rupă. Pe măsură ce pielea se vindecă, pot apărea vergeturi.

- Pe ce zone ale corpului sunt localizate, mai exact?

- Cele mai frecvente zone afectate sunt abdomenul, sânii, șoldurile, fesele, dar vergeturile pot să apară și în alte locuri ale corpului.

- Care sunt cauzele apariției vergeturilor?

- Vergeturile au cauze hormonale și genetice. Fluctuațiile hormonale, mai precis cortizolul, denumit hormonul stresului, joacă un rol important. Cortizolul este un hormon produs de glandele suprarenale, care slăbește fibrele elastice ale pielii. Riscul este mai mare dacă rudele persoanei respective au vergeturi.

„Gravidele și adolescenții ajung cel mai frecvent la dermatolog”

- De câte tipuri sunt acestea?

- Când apar pentru prima dată, vergeturile tind să fie roșii, violete, roz, maro-roșiatice sau maro închis, în funcție de culoarea pielii. Vergeturile timpurii se pot simți ușor ridicate și pot provoca mâncărimi. Pe parcurs, culoarea lor se estompează, iar aceste benzi înguste se scufundă sub piele.

- Cine se confruntă, în general, cu vergeturi?

- Gravidele și adolescenții ajung cel mai frecvent la dermatolog. Oricine poate dezvolta vergeturi, dar unii factori cresc acest risc: sexul feminin, istoricul personal sau familial de vergeturi, sarcina, creșterea rapidă în adolescență, luarea rapidă în greutate sau slăbirea bruscă, folosirea îndelungată (luni sau ani) de corticosteroizi, operația de mărire a sânilor, utilizarea steroizilor anabolizanți, tulburările genetice, cum ar fi sindromul Cushing sau sindromul Marfan.

„Laserul PDL tratează cu succes vergeturile roșii”

922 5 2- Ce presupun metodele de tratament și ce rezultate au acestea?

- Toate metodele de tratament au scopul de a duce la neocolageneză (formarea de colagen nou), neoelastogeneză (formarea de elastină nouă) și substanțe de bază crescute (proteoglicani). Rezultatele sunt variabile, conducând la o reducere marcantă a vergeturilor albe, mai ales folosind tratamente combinate.

- Cum pot fi tratate vergeturile roșii?

- Spre exemplu, multe produse cosmetice fără prescripție medicală sunt comercializate și utilizate de femeile însărcinate cu intenția de a preveni vergeturile sau de a reduce severitatea lor. Cele mai studiate substanțe sunt: aloe vera (gel), acidul hialuronic, planta Centella asiatică. Mai multe tipuri de laser vizează cromoforii vasculari din striae rubra (vergeturile roșii) și se consideră că reduc roșeața și umflarea. De pildă, laserul PDL este sigur și poate fi folosit pentru a trata cu succes vergeturile roșii, în stadii incipiente, înainte de apariția atrofiei, care este dificil de tratat definitiv. Crema de tretinoin (concentrații variabile) a fost raportată ca posibil utilă în vergeturile roșii, în comparație cu placebo, pe o perioadă de șase luni. Există, însă, și efecte adverse ale cremei, aceasta putând provoca iritație, roșeață și descuamare. Totodată, nu trebuie aplicată în timpul sarcinii, din cauza riscului de malformații congenitale. Masajul terapeutic poate ajuta la diminuarea vergeturilor roșii. Femeile însărcinate trebuie să aibă grijă la masarea abdomenului. Acest lucru se va face doar cu avizul medicului ginecolog, pentru a nu declanșa contracții.

„Dispozitivele de energie cu radiofrecvență îmbunătățesc aspectul striurilor”

922 5 3- Cum pot fi tratate vergeturile albe?

- Gelurile de silicon sunt recomandate pentru cicatricile atrofice și pot fi folosite în vergeturi. Peelingurile chimice, Microneedling (Dermapen), Pb Serum și laserele fracționate stimulează fibroblastele să producă colagen și elastină și pot provoca repigmentare în striae alba (vergeturile albe). Fibroblastele sunt celule localizate adânc în piele, care generează țesut conjunctiv și ajută pielea să se recupereze când ne rănim. Expunerea la radiațiile ultraviolete poate provoca repigmentare în striae alba, dar, potrivit studiilor, are efect temporar. Dispozitivele de energie cu radiofrecvență emit curent electric alternativ de înaltă frecvență, producând căldură dermică. Sunt folosite pentru a strânge dermul (stratul din mijloc al pielii), a reduce ridurile și a întinde zona cu celulită. Tratamentul ar trebui, teoretic, să îmbunătățească aspectul striurilor. Cel puțin un studiu publicat a raportat că acesta a fost bine tolerat, iar pacienții au fost mulțumiți de rezultate. Un progres mai recent a fost furnizarea de energie cu radiofrecvență la o adâncime de 3,5 mm, folosind un mod de livrare cu ace multiple. Tratamentul inovator cu Morpheus implică un aparat laser de radiofrecvență microneedling subdermică fracționată, care permite o terapie extrem de eficace, cu rezultate vizibile în mod radical, prin eliminarea laxității dermice, cu un efect de „întindere” a pielii și de reducere a aspectului vergeturilor albe. Alte dispozitive utilizate au inclus microdermabraziunea (tratament prin care se face o exfoliere profundă a pielii), galvanopunctura (electropunctura), câmpurile magnetice pulsate și dispozitivele cu ultrasunete. PRP (terapia vampir) este încă în studiu.

- Cât timp durează tratamentul?

- Durata tratamentului este de luni, chiar ani, în funcție de severitate și gradul de suprafață corporală afectată. Frecvența tratamentelor este la 1-2 luni, depinzând de metoda de tratament.

„Este necesar să consumaţi alimente care ajută la formarea colagenului“

- Prin ce metode pot fi prevenite vergeturile?

- Uneori, moștenirea genetică joacă un rol esențial și nu se pot preveni, dar este indicat să urmați câteva reguli simple: controlul greutății, hidratare adecvată, dietă bogată în nutrienți, vitamina C bogată în zinc, să aveți un nivel optim de vitamina D. Totodată, este bine să tratați vergeturile proaspete, atunci când apar.

- Cum ar trebui să arate dieta și stilul de viață al celor care vor să nu aibă vergeturi?

- Fibrele de colagen și elastină din piele sunt necesare pentru a menține pielea în creștere rapidă încordată. Practic, cu cât acestea sunt mai puternice, cu atât este mai puțin probabil să apară vergeturi. Prin urmare, este necesar să consumați alimente bogate în vitaminele E și C, zinc și siliciu, care ajută la formarea colagenului. Vitamina C, în special, este un antioxidant important, ce contribuie la protejarea țesutului împotriva daunelor. Se consideră că vitaminele B2 (riboflavină) și B3 (niacină) ajută, de asemenea, la menținerea pielii sănătoase. Este esențial să bem suficientă apă (câte 30 ml pentru fiecare kilogram din corp), pentru a ajuta la întărirea și reînnoirea pielii. Pe lângă creșterea nivelului de energie, reducerea schimbărilor de dispoziție, optimizarea tiparelor de somn, îmbunătățirea imaginii generale de sine și exercițiile fizice pot ajuta inclusiv la prevenirea vergeturilor. Exercițiile fizice îmbunătățesc circulația, ceea ce menține pielea elastică și mai capabilă să se întindă pe măsură ce crește. Această circulație îmbunătățită reduce, de asemenea, posibilitatea apariției venelor varicoase și a gleznelor umflate în timpul sarcinii. Seara, după duș, pe pielea ușor umedă, se va aplica un emolient adecvat sub formă de loțiune, cremă sau balsam, în funcție de tipul pielii.