Main menu

header

686 4 1de Călin Popa şi Victoria Dumitru

Studii de dată recentă au dat la iveală faptul că felul în care merge o femeie este la fel de important, din perspectiva puterii de atracție, ca forma corpului.

Unduirea șoldurilor și pașii mici

686 4 2Cercetătorii de la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, relevă faptul că maniera în care se mișcă o femeie per ansamblu și mai ales felul în care pășește sunt foarte importante în ecuația atracției pe care o emană. Potrivit evoluționistului Ed Morrison, care a comparat în premieră dimensiunile și forma corpului femeii în raport cu mișcările sale, „o combinație de talie îngustă, șolduri rotunde și o siluetă zveltă sunt de mult timp elemente esențiale în ceea ce numim puterea de atracție a unei femei, dar rezultă că mișcarea corpului este la fel de importantă. Studiul nostru relevă că o femeie astfel construită este mult mai atrăgătoare dacă își unduiește șoldurile și face pași mici”. Specialiștii pun aceste rezultate pe seama moștenirilor speciei umane de la regnul animal, întrucât mișcarea, uneori comparabilă cu dansul, care se poate vedea la unele specii este o parte esențială în procesul de identificare a unei perechi. „Întrucât forma preferată a corpului femeii diferă de la o cultură la alta și de la o epocă la alta, am luat în calcul diferite elemente care să ne ajute în compararea importanței modelului și a mișcărilor pe care le execută”, explică Morrison.

Tipul „clepsidră” se mișcă cel mai seducător

686 4 3Astfel, în cadrul studiului, persoane cu toate formele corpului, de la „clepsidră” la „măr”, au fost îmbrăcate în tricouri și puse să defileze ca pe un podium de modă. Le-au fost plasate markere la nivelul gleznelor, genunchilor, șoldurilor, umerilor, încheieturilor, pe clavicule și pe frunte. Ulterior au fost realizate clipuri cu secvențele acestui mers și câteva zeci de voluntari au evaluat imaginile, dând calificative între „foarte neatrăgător” și „foarte atrăgător”. Când s-a putut vedea forma corpului, cea mai atrăgătoare s-a dovedit din nou „clepsidra”, iar când s-a analizat doar mersul a reieșit faptul că aceleași femei au fost considerate cele mai seducătoare, ceea ce i-a dus pe specialiști spre concluzia că persoanele cu o astfel de formă a corpului au și în mod natural tendința de a merge într-un fel care place celorlalți. „Aceste observații sunt similare, în psihologia evolutivă, cu faptul că o femeie folosește ruj sau tuș de ochi, ambele fiind semnale de fertilitate, de tinerețe sau de sănătate”, adaugă Morrison.

Abdomen retras, spate drept

686 4 4Experții furnizează o serie de trucuri necesare unui mers foarte atrăgător, ceea ce se numește „a păși ca o doamnă”. Este nevoie să aveți o postură corectă, dreaptă, cu umerii depărtați. Degetele picioarelor nu trebuie să fie îndreptate nici în afară, nici spre interior, iar genunchii nu trebuie blocați, ci lăsați lejeri, ușor depărtați. Mușchii abdominali inferiori se retrag spre interior, mișcare care vă va determina să vă mențineți postura cu spatele drept și vă va subția talia. Apoi poziționați bărbia paralel cu podeaua, menținând brațele pe lângă corp. Linia umerilor trebuie trasă mai mult spre spate. Vă puteți imagina că vreți să atingeți tavanul cu creștetul capului, ceea ce ajută mult la ridicarea frunții. Specialiștii susțin că toate aceste pregătiri pentru mers vă fac chiar mai înaltă.

Trucuri ajutătoare

686 4 5Pentru a merge în mod atrăgător este nevoie să exersați în prealabil. Înainte de toate, mergeți prin casă cu tocuri, chiar dacă nu aveți acest obicei în exterior. Mențineți poziția descrisă și rețineți că tocurile, chiar dacă pot provoca neplăceri pe termen lung, vă vor face mersul mult mai feminin. Apoi imaginați-vă că aveți o linie dreaptă în față. Puneți ușor în față piciorul perfect aliniat liniei imaginare și veți constata că pasul are lungimea aproximativă a piciorului dumneavoastră. Repetați pasul cu celălalt picior și începeți să mergeți. La fiecare pas, tocul pantofului atinge cel dintâi podeaua, urmat imediat de trecerea greutății spre vârful piciorului în momentul în care faceți pasul următor. Atunci când ridicați piciorul pentru a face un pas, țineți-l cât mai aproape de sol. Brațele se mențin relaxate de-a lungul corpului, cu palmele orientate spre șolduri și se mișcă ușor în ritmul mersului.

Lăsați picioarele să vă controleze direcţia

686 4 6Întrucât femeile au un centru de greutate mai jos plasat decât bărbații, este bine să știți că „mersul ca o doamnă” implică un foarte bun control al șoldurilor. Acestea se unduiesc în mod natural, dar mișcarea poate fi mult mai seducătoare în condițiile în care ați respectat toate indicațiile anterioare referitoare la postură. Așadar, pe tocuri, cu umerii drepți și trași spre spate, lăsați picioarele să vă controleze direcția și mersul, nu bărbia sau pieptul. În acest fel, șoldurile vor fi nu doar ușor de controlat, ci și fermecătoare în mers. În general, specialiștii recomandă să nu încercați să faceți pași prea mari, chiar dacă vă grăbiți, întrucât aceștia strică tot ansamblul, făcând mersul și ținuta să pară nenaturale.

„Cu ajutorul mersului, o femeie poate stimula sau, dimpotrivă, poate reduce atractivitatea pe care o semnalează“ Ed Morrison, Universitatea Portsmouth

Cele mai comune erori

Potrivit specialiştilor, cele mai comune greșeli de postură care implică automat un mers neatrăgător sunt următoarele:

  • abdomenul este proiectat înainte, iar posteriorul înapoi. Rezultatul este o formă a corpului care dezavantajează, femeia pare mai scundă decât este de fapt și spatele este perceput ca greoi;
  • lipsa de echilibru generată de aplecarea vizibilă într-o parte face persoana să arate ca și cum ar fi tot timpul pe punctul de a cădea;
  • „galopul” masculinizant, cu pași mari, cu fruntea și pieptul foarte împinse înainte;
  • pasul „săltăreț”, de multe ori cauzat de tocurile prea înalte sau încălțămintea incomodă, care face femeia să meargă ca și cum ar fi pe cărbuni încinși.