Main menu

header

de Daniela Anton

Rodia e cunoscută ca un fruct-minune ce conţine cantităţi importante de vitamine şi minerale, fiind una dintre cele mai bune plante pentru sănătate şi vigoare.

Întârzie îmbătrânirea
O singură rodie pe zi asigură 40% din doza zilnică recomandată de vitamina C pentru adulţi şi este bogată în acid folic şi vitaminele A şi E. Conţine de trei ori mai mulţi antioxidanţi decât vinul roşu sau ceaiul verde, având efect antiîmbătrânire şi luptă împotriva apariţiei unor maladii ca Alzheimer sau cancer. Este recomandat ca femeile gravide să consume suc de rodii, deoarece protejează creierul micuţilor de eventualele afecţiuni ce pot apărea din cauza slabei oxigenări sau a circulaţiei sângelui necorespunzătoare. În cazul unei răni deschise şi sângerânde se presară pe locul afectat praf de scoarţă sau chiar rodia proaspătă, efectul fiind oprirea sângerării şi dezinfectarea rănii, rodia având efect antiseptic.

Utilă în caz de afecţiuni respiratorii
Cei care beau suc de rodii au un mai mic deficit de oxigen transportat către inimă în momentul activităţilor fizice, în comparaţie cu cei care nu consumă un astfel de suc. Acesta creşte cantitatea de sânge pompată către inimă, de aceea, pacienţilor cu boli de inimă li se recomandă să bea câteva pahare din acest suc pe săptămână. Colesterolul crescut este o altă afecţiune care poate fi reglată cu ajutorul sucului de rodii, deoarece acesta inhibă oxidarea lipoproteinelor cu densitate scăzută.
Tratarea disfuncţiilor erectile este un alt beneficiu al sucului de rodii descoperit recent. Studiile arată că radicalii liberi sunt legaţi de disfuncţiile erectile, însă concentraţia de antioxidanţi din rodii pare să amelioreze această afecţiune atunci când se urmează o dietă cu suc de rodii timp îndelungat.

Extractul, folosit în tratamentul artritei
Sucul fructelor de rodie ajută la tratarea bolnavilor care suferă de afecţiuni respiratorii. Acesta întăreşte imunitatea persoanelor predispuse la infecţii respiratorii, e eficient în eliminarea unor virusuri, vindecă răguşeala, având proprietăţi calmante şi antiinflamatorii (se recomandă gargara cu suc de rodie în cazul răguşelii), reduce febra.
Artrita poate fi şi ea ameliorată cu ajutorul rodiilor, deoarece celulele cartilaginoase umane răspund la extractul de rodii. Inflamaţiile sunt reduse, şi enzimele care distrug cartilagiul devin inactive.
Sucul de rodii este un remediu excelent şi împotriva stresului şi a oboselii.

Pont! Ca să ajungeţi mai uşor la pulpa fructului tăiaţi rodia de mai multe ori şi desfaceţi-o în formă de stea.

Reţete

Energizant
Ingrediente: 2 rodii, 1 linguriţă cu susan, seminţe de dovleac decorticate, seminţe de pin şi 2 linguri cu migdale măcinate.
Mod de preparare: se curăţă rodiile şi se taie felii egale. Se despart seminţele de pulpă, se toacă şi se combină cu toate celelalte ingrediente. Se mănâncă la micul dejun, în combinaţie cu iaurt.

Desert
Ingrediente: 2 rodii, 3 ouă, 80 g făină, 500 ml lapte, 30 g unt, 150 g zahăr şi 1 g sare.
Mod de preparare: se separă albuşurile de gălbenuşuri. Rodiile se taie în jumătate, se scot miezurile şi se curăţă până rămân numai seminţele. Pentru cremă se bat albuşurile bine şi se adaugă treptat 50 g zahăr. Gălbenuşurile se freacă împreună cu restul de zahăr, se adaugă sarea, făina şi se subţiază cu puţin lapte rece. Se pune la fiert laptele şi se toarnă apoi peste gălbenuşuri. Se amestecă bine cu un tel, ţinând vasul la bain-marie. Când crema e gata, se ia de pe foc, se adaugă untul, albuşurile bătute şi se amestecă uşor până se încorporează albuşurile în cremă. Se lasă la răcit şi se amestecă apoi cu seminţele de rodii. Se pun în cupe cojile de rodii, se umplu cu cremă şi se ornează cu frişcă.

Cocteil
Ingrediente: 1 rodie, 1 lămâie şi 1 fruct de mango.
Mod de preparare: se taie rodia şi fructul de mango şi se pun bucăţile în mixer. Se adaugă sucul de lămâie şi se amestecă toate într-un shaker.