Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Lunile de primăvară nu ne scutesc de răceli şi de gripe, ci din contră. Primăvara, la fel ca toamna, frecvenţa răcelilor şi a gripei este mai mare, nu atât din cauza temperaturilor scăzute, cât mai ales din cauza variaţiilor termice şi a scăderii imunităţii organismului. Dacă vă doare capul, aveţi o stare generală de disconfort, tuşiţi sau strănutaţi, sigur răceala de primăvară şi-a făcut apariţia. Aceasta se poate trata rapid cu ajutorul remediilor naturale la îndemâna oricui. Iată câteva siropuri din plante medicinale benefice primăvara:

Pătlagina calmează tusea
Renumit în tratarea tusei, atât la copii, cât şi la adulţi, siropul de pătlagină se poate prepara şi acasă şi se păstrează la rece, în sticle de culoare închisă. Într-un borcan se aşază straturi alternative de plantă şi zahăr. Când siropul s-a lăsat pe fundul borcanului, se aşază borcanul pe un prosop sau pe o bucată de cârpă, într-un vas cu apă, şi se fierbe, pentru sterilizare, 30 de minute, după ce apa dă în clocot. La nevoie, adulţii pot lua câte o lingură de trei ori pe zi, şi copiii câte o linguriţă de trei ori pe zi.

Păpădia „repară” dezechilibrele hormonale
Siropul de păpădie se prepară din planta întreagă, proaspăt culeasă, cu tot cu rădăcină. Se spală bine, se lasă la scurs şi la uscat, după care se toacă mărunt şi se pune într-un borcan cu tot cu latexul scurs, care conţine principiile active ale plantei. Deasupra se toarnă miere şi se amestecă bine. Se lasă la macerat până se formează siropul.
Se păstrează la rece, în sticle mici, de culoare închisă, bine astupate. Se ia zilnic câte o linguriţă înainte de fiecare masă. Ca plantă de leac, păpădia este recomandată în toate bolile în care există un dezechilibru hormonal.
În caz de tuse uscată, iritativă, neproductivă, se recomandă pătlagina, care are efect calmant, sedativ, emolient, antispastic şi antibiotic, sub formă de infuzie sau sirop preparat acasă.

Licoarea din podbal vă scapă de răceli
Siropul de podbal se poate prepara din frunze proaspete de podbal, alternate cu un strat de zahăr. Borcanul astfel umplut se închide ermetic, capacul se ermetizează cu lut sau ceară topită şi se îngroapă în pământ sau se ţine în beci, la temperatură constantă. Când conţinutul borcanului devine o masă omogenă se amestecă în proporţie de doi la unu, adică un kilogram de preparat de frunze la o jumătate de kilogram de miere. Se ia câte o lingură, de trei ori pe zi, în caz de tuse şi răceală. Acelaşi amestec se foloseşte şi extern, putând fi aplicat pe răni, abcese sau erizipel.

• Cele trei siropuri previn răcelile de primăvară, caracterizate prin accese de tuse şi viroze respiratorii.