Main menu

header

de Ana Trifan

Unii îi adoră gustul, alţii nu-l suportă prea uşor, dar chiar şi cei din urmă s-ar putea lăsa convinşi să o consume cu regularitate după ce vor afla cât de importantă poate fi această legumă pentru sănătate. Iată principalele cinci motive pentru care ar trebui să mâncaţi cât mai des sfeclă.
Este bogată în nutrienţi precum acid folic, magneziu, potasiu şi vitamina C. Ar trebui să nu lipsească de pe masa femeilor gravide dacă vor să nască un copil sănătos.

Previne tumorile
Negătită, sfecla conţine un compus important numit betaină, despre care cercetările au arătat că reduce inflamaţiile din corp. Cu alte cuvinte, sfecla este un excelent antiinflamator, ce protejează împotriva efectelor îmbătrânirii şi bolilor.
Este unul dintre miracolele naturii în ceea ce priveşte prevenirea cancerului. Potrivit cercetărilor ştiinţifice, fibrele conţinute de sfeclă stimulează activitatea compuşilor sistemului imunitar care sunt responsabili de detectarea şi înlăturarea celulelor anormale înainte ca acestea să poată deveni canceroase. Şi fitonutrienţii - proantocianide - pe care îi conţine şi care dau sfeclei culoarea specifică, roşu-purpuriu, au proprietăţi anticancerigene.

Purifică sângele
Este recomandată pentru purificarea sângelui. În acest sens, se consumă câte un pahar cu suc de sfeclă, proaspăt stors, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun.

Curăţă ficatul
Sfecla ajută la curăţarea ficatului, unul dintre cele mai „muncite” organe din corp, cu peste 500 de funcţii, incluzând eliminarea toxinelor, a hormonilor în exces şi metabolizarea grăsimilor.

- Sfecla poate fi consumată proaspătă, preparată la abur, la cuptor ori fiartă - deşi prin fierbere îşi pierde o parte din capacităţile anticancerigene -, adăugată în supe, la fripturi ori ca suc proaspăt.

Pont! O gustare bună şi sănătoasă e sfecla preparată la abur sau în cuptor, peste care se pun ulei de seminţe de in şi un praf de sare de mare.