Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Alături de sarea marină brută, simplă, şi sortimentul cu granule de alge marine este indicat pentru consum, ştiut fiind faptul că sarea normală este bine de evitat, deoarece poate provoca diverse probleme de sănătate, în special dacă e consumată în cantităţi prea mari.

Mai gustoasă decât cea rafinată
Pe lângă faptul că este mult mai sănătoasă decât sarea rafinată, cea cu adaos de alge marine este şi mai gustoasă. „Sarea naturală e şi ea bogată în iod, dar adăugând alge creşte şi mai mult cantitatea acestuia. E vorba despre o iodare naturală a sării, care e cea mai recomandată bolnavilor cu afecţiuni tiroidiene”, ne-a spus Gheorghe Mencinicopshi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Aport de proteine
Algele au foarte multe proprietăţi, aşa că, o dată cu adăugarea granulelor fin pisate în sare, aceasta devine mult mai valoroasă. „Adaosul de alge vine cu un aport în plus de proteine, dar şi de minerale, altele decât iodul, cum ar fi, de exemplu, potasiul. De asemenea, ea conţine şi glutamat, dar e unul natural, nu avem de ce să ne temem”, ne-a mai spus profesorul Mencinicopschi. Şi, aşa cum era de aşteptat, pentru că e mult mai bun din punct de vedere calitativ, mai sănătos, produsul este şi mai scump decât cel pe care românii îl folosesc în mod obişnuit la gătit. Singura consolare e că, datorită proprietăţilor sale şi a gustului mai accentuat, nu e nevoie să se consume în cantităţi mari.

- Hipertensiunea arterială, accidentele vasculare cerebrale şi decesele premature pot fi prevenite prin înlocuirea sării de bucătărie cu granulele de sare cu alge marine.

- Prin folosirea acestor granule, bacteriile periculoase din produsele pe bază de carne ar putea fi suprimate.