Main menu

header

de Liliana Simidon

Fibromialgia este un termen folosit pentru a denumi o serie de simptome ce includ dureri musculare şi articulare extinse, oboseală cronică şi stări de slăbiciune şi de depresie. În tratarea acesteia, alimentaţia joacă un rol important. Astfel, pentru reducerea durerilor şi a lipsei de mobilitate a articulaţiilor, este important să consumaţi alimente ce reduc aciditatea din organism.

Beţi zilnic limonadă
Consumaţi zilnic limonadă în care aţi adăugat o cantitate mai mare de zeamă de lămâie sau de oţet de mere diluat în apă. Quinoa, dar şi amaranth-ul sunt cereale care, de asemenea, ajută la reducerea acidităţii din organism.
Eliminaţi complet cafeina, zahărul şi îndulcitorii artificiali, lactatele cu conţinut mare de grăsime, precum şi produsele ce conţin gluten (pâinea, produsele de patiserie, pastele făinoase).

Nu vă feriţi de sport!
Exerciţiul fizic realizat sistematic este foarte util. Puteţi încerca exerciţii de gimnastică aerobică, fără însă a forţa. Studiile au arătat că aceste exerciţii stimulează eliminarea de endorfine, substanţe ce reduc considerabil hipersensibilitatea la durere. Acestea vă ajută să vă menţineţi în formă şi să aveţi o bună stare de spirit. Este posibil ca, într-o primă fază, organismul să reacţioneze contrar aşteptărilor, în sensul de a înrăutăţi uşor afecţiunea, însă, după trecerea perioadei critice, veţi putea observa efectele benefice.
Dacă nu puteţi realiza gimnastică aerobică şi doriţi să ţineţi sub control fibromialgia, atunci apelaţi la exerciţii de yoga. Studii publicate în diferite jurnale medicale au arătat că acestea reduc oboseala, rigiditatea şi durerea. În plus, oamenii de ştiinţă cred ca yoga modifică modalitatea prin care sistemul nervos reacţionează la durere.

Turmericul reduce inflamaţiile
Melatonina este un hormon produs de organism pentru a regla ciclul diurn-nocturn şi are o importanţă deosebită în asigurarea unui somn de calitate. Persoanele care suferă de fibromialgie nu pot avea un somn odihnitor din cauza durerii, iar această lipsă de somn duce la o percepţie mai acută a neplăcerii. Melatonina e binevenită atât pentru îmbunătăţirea somnului, cât şi pentru ameliorarea durerii. O puteţi găsi în comerţ sub formă de suplimente alimentare.
Ghimbirul şi turmericul sunt două plante ce acţionează asupra ţesutului muscular, reducând inflamaţia. Le puteţi consuma sub formă de condimente adăugate în mâncare, dar pentru un efect maxim este necesar să le administraţi şi sub formă de remedii - câte 0,5 g din fiecare de patru ori pe zi.

Recomandări

ARTICULAŢII SĂNĂTOASE - LINIA VERDE: are proprietăţi antiinflamatorii, antialgice (calmează durerea), diuretice, putând fi de ajutor şi în fibromialgie. Administrare: 1 capsulă de 2-3 ori pe zi.
ARTO PROTECT: diminuează durerea articulară şi musculară, având proprietăţi antiinflamatorii, fiind şi un protector gastric. Administrare: 1 capsulă de 3 ori pe zi.

Sfat! Masaţi zilnic zonele dureroase cu ulei de ricin călduţ în care aţi adăugat sare grunjoasă măcinată fin - sarea ajută la o mai bună absorbţie a uleiului la nivelul ţesutului muscular.