Main menu

header

de Elena Nedelcu

Exact când aveţi de făcut un lucru important, atunci vă apucă greaţa, durerile în gât sau indigestia? Aproape toate persoanele au simţit pe pielea lor ironia legilor lui Murphy. Fiind afecţiuni uşoare, nu trebuie neapărat să ajungeţi la medic pentru un consult, ci vă puteţi trata acasă, cu remediile de care dispuneţi. De aceea e bine să cunoaşteţi leacurile acestor neplăceri comune.

Ghimbirul taie greaţa
Scăpaţi de greaţă dacă faceţi o infuzie cu ghimbir, strecuraţi ceaiul obţinut şi puneţi-l în congelator, în tăviţele pentru gheaţă. Vă puteţi delecta ziua întreagă cu aceste cubuleţe, dispariţia stării de rău fiind garantată.

Zahărul alungă sughiţul
Cel mai enervant lucru este sughiţul. Pentru a scăpa de disconfortul cauzat de acesta mestecaţi o linguriţă cu zahăr. Granulele uscate acţionează asupra nervilor iritaţi care cauzează spasmele diafragmei. Şi sarea poate fi eficientă, dar zahărul e totuşi de preferat, datorită gustului.
Dacă nu vreţi ceva dulce, puteţi încerca să beţi un pahar cu apă rece, cât mai încet, din mai multe înghiţituri sau să mestecaţi câteva frunze de tarhon sau de mentă, ce vă vor linişti stomacul.

Scaiul vânăt potoleşte tusea
În cazul în care tusea vă chinuieşte toată noaptea, apelaţi cu încredere la una sau la două pătrăţele de ciocolată neagră. Un compus din aceasta este mai eficient decât codeina. În plus, nu veţi avea parte de efectele secundare obişnuite în cazul siropului de tuse, cum ar fi somnolenţa sau constipaţia.
Scaiul vânăt este cea mai eficientă plantă în caz de tuse, fiind un bun expectorant şi calmant. Faceţi un decoct, timp de 15 minute, dintr-o linguriţă cu plantă uscată şi o cană cu apă şi luaţi câte două linguri de trei ori pe zi.

Gargară cu usturoi contra gâtului roşu
Un gât umflat înseamnă infecţie. Pentru a scăpa de microbii cauzatori de durere, faceţi gargară de două ori pe zi, timp de trei zile, cu o soluţie obţinută din şase căţei de usturoi zdrobiţi şi apă călduţă. Studiile au arătat că usturoiul proaspăt are proprietăţi antimicrobiene în stare să anihileze bacteriile.
Inflamaţiile faringelui mai pot fi combătute şi cu frunze de castan. Turnaţi un sfert de litru de apă rece peste două linguriţe cu frunze de castan comestibil, puneţi la fiert şi lăsaţi să dea în clocot. Faceţi gargară de trei ori pe zi cu acest ceai.

Scăpaţi de mirosul picioarelor cu ceai negru
Mirosul neplăcut al picioarelor nu trece întotdeauna cu apă şi săpun. Dacă suferiţi de această problemă, puteţi încerca să vă spălaţi picioarele în ceai negru, o dată pe zi. Ţineţi-vă tălpile în acest lichid timp de 30 de minute, bineînţeles după ce l-aţi lăsat să se răcească. Mai puteţi încerca să vă scufundaţi picioarele într-un lighean cu o parte oţet şi două părţi de apă, pentru a scăpa de bacterii.

Lămâie pentru o respiraţie proaspătă
Respiraţia urât mirositoare poate fi combătută prin gargară cu o ceaşcă de suc de lămâie, care anihilează bacteriile vinovate de miros. Beţi apoi iaurt simplu, care conţine bacterii benefice. Combinaţia lămâie-iaurt neutralizează instantaneu mirosurile, iar efectul durează de la 12 până la 24 de ore.

Căpşunile „şterg“ petele de pe dinţi
Dantura frumoasă poate fi menţinută cu căpşuni. Striviţi câteva fructe, amestecaţi-le cu bicarbonat de sodiu şi puţină apă, cât să se formeze o pastă. Aplicaţi amestecul pe periuţa de dinţi şi frecaţi-i timp de câteva minute, o dată la fiecare câteva luni. Nu încercaţi mai des, deoarece vă va eroda smalţul dinţilor! Textura astringentă şi acizii din căpşuni vor înlătura petele de cafea şi de vin roşu de pe dantură.

Pont! Pentru a scăpa de insomnii, înainte de culcare mâncaţi câteva cireşe, despre care cercetătorii au descoperit că sunt bogate în melatonină; faceţi apoi o baie fierbinte, iar în pat odihniţi-vă capul pe o pernă în care aţi introdus lavandă.