Main menu

header

de Liliana Simidon

Bolile de plămâni figurează într-un top nedorit, ce câştigă teren în lume, iar în ţara noastră atinge cote alarmante. Printre cele mai frecvente afecţiuni se numără tuberculoza, virozele respiratorii şi pneumonia. Cel mai bine este să vă feriţi de cei care sunt afectaţi de acestea, iar dacă v-aţi îmbolnăvit deja este indicat să aveţi un stil de viaţă sănătos şi să apelaţi cu încredere la leacurile din natură şi la cele apicole.

Hemoptizia, un semn de tuberculoză
Tuberculoza este o afecţiune contagioasă, ce se transmite printr-un bacil prezent în aer şi eliminat prin salivă. Cei mai expuşi la această boală sunt oamenii care au o alimentaţie deficitară, un standard de viaţă scăzut, stau în condiţii insalubre sau au o imunitate scăzută. Cele mai afectate persoane sunt cele tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, aparent sănătoase, dar şi vârstnicii care sunt mai vulnerabili. Primul semn al bolii este hemoptizia - pacientul scuipă sânge. De asemenea, alte semne sunt transpiraţia nocturnă abundentă, poftă de mâncare scăzută şi pierderea din greutate. Pentru a preveni această boală, în special când aţi fost în contact cu o persoană bolnavă de tuberculoză, trebuie să mâncaţi regulat, consistent, să luaţi un complex de vitamine şi să vă odihniţi mai mult.

Vitaminele ţin la distanţă virozele
În ceea ce priveşte virozele, printre simptome se întâlnesc: febra, transpiraţia abundentă, durerile musculare, ochii înlăcrimaţi, scurgerile nazale, tusea şi lipsa de putere. Este important să nu vă trataţi fără să mergeţi la medic. Numai acesta va şti care este tratamentul adecvat. Trebuie să vă vitaminizaţi, să vă creşteţi imunitatea şi să preveniţi posibilele complicaţii.

Pneumonia duce la deces
„Aprinderea la plămâni” sau pneumonia este o inflamare a plămânilor, ce poate apărea din cauza unor virusuri, bacterii sau a unor substanţe chimice iritante. Poate surveni şi în urma unei banale răceli. Printre simptome care pot apărea se numără: febră ce poate ajunge până la 40°C, frisoane, transpiraţie, pulsul şi respiraţia accelerate şi tuse, însoţită de o expectoraţie abundentă, galbenă sau verzuie. Este indicat să se facă o radiografie.
Cu cât tratamentul este început mai devreme, cu atât şansele de vindecare sunt mai multe. Dacă nu trataţi pneumonia, aceasta poate conduce la insuficienţă respiratorie ori cardiacă şi chiar la deces.

Luaţi propolis
În cazul în care aveţi o boală respiratorie, trebuie să respiraţi pe nas şi nicidecum pe gură, să nu fumaţi, să nu staţi printre fumători şi să mâncaţi cât mai bine, să faceţi o cură cu vitamine pe care să le luaţi din fructe şi legume proaspete şi să nu vă atingeţi de alcool.
Sunt de ajutor curele cu uleiuri volatile de cimbru şi pin - două-cinci picături de trei ori pe zi, cu lăptişor de matcă - până la 2 g de două ori pe zi, cu tinctură de propolis amestecată cu miere şi cu ouă de prepeliţă.

Recomandări

COUGH KALP: are proprietăţi benefice asupra plămânilor şi a întregului sistem respirator, asigurând şi fortificând totodată sistemul imunitar. Administrare: o linguriţă de trei ori pe zi.
BIOSEPT TINCTURĂ: poate fi folosită în toate afecţiunile pulmonare, în special atunci când este vorba despre o tuse puternică, deoarece are proprietăţi expectorante, antibiotice, antivirale şi antiinflamatorii. Mod de folosire: copii (15-30 de picături de trei ori pe zi), adulţi (40 de picături de trei ori pe zi), în puţin ceai.
VASAKA: este un tonic respirator, util în tuberculoză pulmonară, bronşită, astm bronşic, tuse productivă sau tuse seacă. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.

Sfat! Dacă tuşiţi timp de o săptămână trebuie să vă prezentaţi neapărat la medic.