Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Plantele şi arborii nu sunt folosiţi numai pentru frunze, flori, fructe, rădăcini şi scoarţă, ci şi pentru muguri, această ramură a fitoterapiei purtând denumirea de gemoterapie. Spre exemplu, extractul din muguri de platan, numit şi Platanus orientalis, este recomandat în caz de urticarie cronică, fiind un drenor al pielii, dar şi în caz de acnee juvenilă şi acnee rozacee, pacienţilor care suferă de vitiligo ori celor cu inflamaţii ale mucoasei orofaringiene.

Se ia cu apă, înainte de mesele principale
Pentru prepararea extractului de platan, mugurii se pun la macerat într-un amestec de alcool şi glicerină pentru trei săptămâni, apoi se filtrează şi se aşază extractul în recipiente cu capac. Există însă şi posibilitatea de a cumpăra extractul direct preparat din magazinele de remedii naturiste.
Pentru inflamaţiile pielii, mucoasei orofaringiene sau pleoapelor se administrează câte 2 ml de extract din muguri de platan în puţină apă, înainte de mesele principale, sau 3-4 ml o singură dată pe zi. Atenţie însă! În cazul în care luaţi şi alt tip de extract nu amestecaţi picăturile şi luaţi-le la un interval de timp.

- Tratamentul acţionează ca un antiinflamator la nivel cutanat şi trebuie urmat cel puţin o lună şi maximum trei.