Main menu

header

de Liliana Simidon

Gonartroza face parte din categoria artrozelor, boli reumatismale, degenerative, cauzate de gradul de uzură ridicat al articulaţiilor. Sunt, de fapt îmbolnăviri cronice ale acestora. Gonartroza este, de fapt, artroza genunchiului şi poate să apară doar la un picior sau la ambele.

Articulaţia genunchiului îşi pierde elasticitatea
Această boală nu apare dintr-o dată, ci este consecinţa unor fenomene ce se desfăşoară pe parcursul multor ani. Aceste boli apar de fapt în partea a doua a vieţii, după 40-50 de ani, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Printre cauzele cele mai frecvente se numără îmbătrânirea, cauze endocrine (obezitate, diabet), factorul genetic şi uzura ridicată a articulaţiilor, ce îşi pierd elasticitatea.
Printre simptomele ce pot apărea întâlnim: durere, în special la trezire sau la schimbări de temperatură, şi zgomote la articulaţia afectată - o rezultantă a îngustării şi tocirii articulaţiilor.

Faceţi gimnastică medicală
Pentru a diminua simptomele acestei boli trebuie să vă feriţi pe cât posibil de frig şi de umezeală, deoarece acestea amplifică durerile. În schimb, puteţi observa că la căldură neplăcerile dispar. O cură de purificare a întregului organism este binevenită o dată la câteva luni.
În cazul unui surplus de greutate este foarte important să se slăbească. Când presiunea exercitată asupra genunchiului se reduce, durerea dispare sau se atenuează.
Plimbările, gimnastica medicală, băile cu plante sunt tot atâtea remedii cu efecte deosebite, în special când sunt făcute în faza de debut a bolii.

Frecţiile cu extract de tuia, o minune
Faceţi băi cu sare grunjoasă sau cu apă argiloasă, pentru a ameliora simptomele gonartrozei. De asemenea, sunt utile compresele cu hrean aplicate direct pe genunchi. Acesta are acţiune revulsivă. Dacă pielea este foarte sensibilă este indicat să ungeţi zona în prealabil un unguent de gălbenele. Şi compresele cu usturoi pisat sau cu ardei iute au efecte benefice.
Alte remedii folosite în această boală sunt masajul cu extract de tuia, magnetoterapia, acupunctura şi presopunctura.

Recomandări

ARTO PROTECT: reduce durerea şi rigiditatea articulară, fiind binevenit în cazurile de gonartroză, coxartroză, osteoartrită şi sciatică. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
BIOMOBIL: acest unguent are acţiune antireumatică, analgezică, antiinflamatorie, revulsivă, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, fiind util, printre altele, şi în gonartroză. Mod de folosire: masaj pe zona afectată de două ori pe zi (e bine ca locul să fie apoi protejat cu o compresă mai groasă de bumbac sau de lână, dar care să nu fie strânsă).
ULEI ANTIREUMATIC SANYE: calmează rapid durerile reumatice şi este util în gonartroze şi artrită. Mod de folosire: masaj pe zona afectată de cinci ori pe zi.
CARTILLAGE REPAIR: este indicat în boala articulară degenerativă (artroză, gonartroză, coxartroză), redă mobilitatea articulaţiilor şi elasticitatea acestora. Administrare: o capsulă de două ori pe zi, timp de opt săptămâni, minimum două cure pe an.

Sfat! Dacă suferiţi de gonartroză şi vă place marea faceţi, cât de des aveţi ocazia, împachetări cu nămol sapropelic.