Main menu

header

22-11-1de Cătălina Tăgârţă

Sucurile din legume şi fructe proaspete au un efect fantastic asupra celulelor şi a ţesuturilor uzate din organism şi pot trata numeroase boli, ca de exemplu cele cardiovasculare, gastroduodenale, diabet, boli de piele, tuberculoză, scleroză multiplă, cangrene, epilepsie, encefalită, cancer şi chiar SIDA. În plus, potrivit fitoterapeutului Liviu Buluş (foto), care ne-a vorbit despre toate acestea, lichidul proaspăt obţinut din fructe şi legume nu e doar un medicament, ci şi un remediu care vă oferă energie şi vă poate prelungi viaţa.

Celuloza din fructe produce fermentaţie în intestin
Sucoterapia a apărut şi s-a impus ca un remediu de bază în tratamentul şi combaterea proceselor degenerative ale îmbătrânirii, provocate de acumularea de toxine în organism şi de formarea radicalilor liberi. „Enzimele sunt substanţe vii, netransformabile. Majoritatea vitaminelor şi enzimelor se degradează la temperaturi de peste 70°C, aşa că e de preferat ca hrana să fie consumată în stare crudă, organică”, ne-a spus fitoterapeutul Liviu Buluş, care susţine că apa nu-i neapărat necesară pentru organism. „Chiar şi apa de izvor e anorganică, plină de săruri. Sucurile proaspete, în schimb, făcute din legume şi fructe organice, sunt organice, iar fiindcă mare parte din conţinutul lor e apă, organismul îşi va lua necesarul din ele. În acest fel, sângele vegetal, adică sucul, va împrospăta sângele din organism, cu care se aseamănă”, a completat fitoterapeutul. În opinia acestuia, mâncăm degeaba celuloza din fructe, pentru că tot ce face aceasta este să producă fermentaţie în intestin şi să favorizeze constipaţia. Însă, dacă ingerăm fructele şi legumele sub formă de suc, organismul se bucură de partea activă din ele.

„Organismul nu are nevoie de alimentaţia solidă pe care i-o dăm”
Avantajul sucoterapiei este că poate fi utilizată cu succes în orice tip de alimentaţie, de la cel strict vegetarian până la cel omnivor. „Sucurile proaspete nu au, practic, nicio contraindicaţie. Ele pot fi consumate în orice anotimp şi la orice vârstă atât de cei bolnavi - pe care îi vindecă, dar şi de persoanele sănătoase - cărora le întreţine starea de sănătate şi vitalitatea”, a spus specialistul în plante, care a încercat această terapie pe propria piele. „Eu am experimentat alimentaţia doar pe bază de sucuri timp de şase luni, în anul 2005. Am făcut acest lucru pentru a experimenta, pentru a mă convinge că organismul nu are nevoie de alimentaţia solidă pe care i-o dăm. Iată la ce concluzie am ajuns: în primele zile am avut o stare de somnolenţă, mă simţeam obosit, bolnav, dezechilibrat, ca şi când aş fi plutit. În această perioadă, culoarea unghiilor a devenit rozalie, iar organismul a început să scape de ce nu-i mai trebuia, timp în care am prezentat chiar şi febră. Intervalul cuprins între primele 10 şi 21 de zile reprezintă o probă de foc, în care mulţi renunţă. Eu am avut însă tărie şi am mers mai departe. Şi a meritat. Mi se întăriseră simţurile: vederea, gustul, mirosul, suportam mai uşor căldura sau frigul, dispăruse orice urmă de altruism, de agresivitate şi arătam mult mai tânăr. Îi vedeam pe oameni aşa cum sunt şi aveam mai multă energie. Pe lângă sucurile de legume şi de fructe proaspete mai beam uneori şi zeamă de supă, lapte bătut, iaurt sau zeamă de peşte. E drept că uneori apăreau crampe la stomac, dar am scăpat şi de constipaţie şi m-am simţit mult mai bine”, ne-a mărturisit fitoterapeutul.

„Aragazul, frigiderul şi canapeaua sunt cei mai mari duşmani ai noştri”
Chiar dacă nu aveţi curajul şi puterea să ţineţi o astfel de cură pentru a vă curăţa organismul, e important să introduceţi în alimentaţia dumneavoastră zilnică cel puţin între 500 ml şi doi litri de suc pe zi. „În Florida există un spital în care aproximativ 92% dintre pacienţi se vindecă fără medicamente. Tot ce fac acei oameni în timpul internării este să participe la un curs de 21 de zile în cadrul căruia sunt învăţaţi să facă mâncare fără foc şi să-şi prepare singuri sucurile necesare vindecării. Nu degeaba îmi place să spun că aragazul, frigiderul şi canapeaua sunt cei mai mari duşmani ai noştri”, ne-a mai spus specialistul Liviu Buluş. Iată însă şi câteva dintre beneficiile consumului zilnic de sucuri naturale: acestea contribuie la obţinerea longevităţii, sunt bogate în vitamine, acizi organici, enzime, fermenţi, minerale şi oligoelemente, reglează funcţionarea glandelor endocrine, curăţă şi fluidifică sângele şi limfa, contribuie la întărirea sistemului imunitar, ajută la eliminarea masivă a toxinelor, reglează tranzitul intestinal şi digestia şi asigură un aport energetic important.

Cura se ţine între 7 şi 40 de zile
Există şi câteva reguli pentru cei care doresc să facă o sucoterapie. „Legumele, fructele, zarzavaturile, orzul verde sau plantele medicinale trebuie să fie proaspete şi netratate cu îngrăşăminte chimice. Nu le păstraţi mai mult de trei-şase ore de la preparare şi beţi-le treptat, cu înghiţituri mici, cu indicaţia să nu fie precedate de alte alimente timp de trei ore şi să mâncaţi abia după două ore după ce le consumaţi. Sucurile din legume verzi sunt considerate sucuri tari şi se combină în proporţie de 1/4 cu lichidul obţinut din morcovi, care e considerat bază universală. În plus, în categoria sucurilor terapeutice pot fi incluse şi apele de zarzavat şi zeama diverselor tărâţe, constituind infuzii la rece cu proprietăţi deosebite”, ne-a mai spus specialistul. În scopuri curative se practică o cură de sucuri pe o perioadă cuprinsă între şapte şi 40 de zile. O altă regulă e că sucul de cartofi se bea imediat după preparare şi nu se combină cu alte sucuri, cel de sfeclă roşie se consumă tot imediat după ce a fost pregătit şi se poate amesteca doar cu sucul de morcovi, în timp ce sucul de mere se bea numai între mese şi la un anumit interval după acestea.

Exemple de sucuri şi bolile pe care le pot trata:

- sucul de cartof crud (un pahar pe zi timp de o lună) este indicat în tratamentul ulcerului gastroduodenal, al diabetului şi al afecţiunilor reumatismale;
- consumul zilnic a două-trei mere sau al sucului lor previne bolile cardiovasculare, infarctul, diabetul şi majoritatea bolilor digestive;
- 300 ml suc de coacăze, băut zilnic, contribuie la refacerea globulelor roşii, activează circulaţia sangvină, combate anemia, contribuie la eliminarea toxinelor din organism şi e util în afecţiuni hematologice şi boli infectocontagioase;
- lichidul obţinut din pepene galben e util în caz de hemoroizi, tuberculoză, afecţiuni ale tiroidei, gută şi reumatism, dar întinereşte şi tenul. Atenţie însă, acesta e contraindicat diabeticilor;
- ardeiul gras e indicat în caz de fragilitate a unghiilor şi a părului, pentru tratamentul pielii îmbătrânite şi pătate, dar şi pentru constipaţie, digestie dificilă şi colici sau fermentaţii intestinale. Sucul poate fi băut în combinaţie cu cel de morcovi (100 ml suc de ardei, 200 ml suc de morcovi);
- lichidul din fasolea verde e util diabeticilor, persoanelor care suferă de gută şi reumatism, de litiază renală, în perioada de creştere, convalescenţă, dar şi în caz de surmenaj fizic şi intelectual. Se consumă zilnic 100 ml de suc de păstăi verzi;
- pentru boli grave (icter, ulcer, tuberculoză, reumatism, cancer etc.) beţi 500 ml de suc de morcovi pe zi.

„Sucul de cartofi se bea imediat după preparare şi nu se combină cu alte sucuri, cel de sfeclă roşie se consumă tot imediat după ce a fost pregătit şi se poate amesteca doar cu sucul de morcovi, în timp ce sucul de mere se bea numai între mese şi la un anumit interval după acestea“

- Mai multe detalii despre sucoterapie puteţi afla de pe site-ul www.mentormacro.com