Main menu

header

de Liliana Simidon

Ticurile sunt mişcări rapide, necontrolate, pe care o persoană le face repetat şi involuntar. Acestea sunt la fel de dificil de suprimat ca şi nevoia de a clipi sau de a strănuta. În prezent nu se cunoaşte un tratament specific pentru tratarea lor, însă conştientizarea problemei şi remediile naturiste pot contribui la estomparea lor.

Pot fi motorii sau vocale
Ticurile nu sunt întotdeauna evidente şi pot avea o apariţie neprevăzută. Ele pot fi motorii (clipit repetat, aplecarea capului, trosnirea degetelor, încordarea unui muşchi) sau vocale (dregerea glasului, tuşit, folosirea repetitivă a unui cuvânt sau a unei expresii), iar intensitatea lor poate varia.
Ticurile pot apărea şi dispărea pe perioade de câteva luni, se pot transforma în alte ticuri sau pot trece fără vreun motiv anume. Cauza lor e necunoscută, deşi se presupune că este legată de factorul genetic sau de anumite dezechilibre de natură chimică ce apar la nivelul creierului.

Consumaţi brânzeturi, lapte şi banane
Cel mai important lucru este să deveniţi conştient de ticul dumneavoastră. Nu urmăriţi să-l suprimaţi, ci doar să-l realizaţi conştient. Aceasta vă va da, cu timpul, un control sporit asupra lui, astfel încât să-l puteţi elimina progresiv.
Luaţi suplimente alimentare pe bază de zinc. Acesta calmează sistemul nervos şi ajută la diminuarea spasmelor musculare şi a mişcărilor nervoase, în special a celor legate de suprasolicitare şi stres.
Calciul şi magneziul sunt minerale care cu efect antispastic. Consumaţi multe produse naturale bogate în aceste elemente, cum ar fi brânzeturi, lapte şi banane.

Macul şi teiul calmează sistemul nervos
Seminţele de mac, florile de tei şi muşeţel, lavanda, obligeana şi în special valeriana ajută la calmarea şi relaxarea sistemului nervos, diminuând frecvenţa ticurilor.
Tehnicile de relaxare sunt de mare ajutor. De aceea este bine să realizaţi astfel de procedee o dată la câteva zile. Alegeţi o muzică ambientală liniştită şi urmăriţi să vă relaxaţi, pe rând, fiecare muşchi al corpului. Insistaţi cel mai mult pe zona în care ştiţi că se manifestă ticul.

Copiii cu această problemă trebuie susţinuţi
În cazul în care copilul dumneavoastră are un tic, nu îi reproşaţi asta, pentru a nu-i slăbi încrederea în propria persoană. Este foarte posibil să nu fie conştient de problemă. Vorbiţi cu el între patru ochi şi explicaţi-i că este necesar să acorde atenţie acestui aspect şi să redobândească astfel controlul asupra lui. Urmăriţi să aflaţi dacă nu cumva există vreo situaţie mai tensionantă de care el se simte depăşit (de exemplu, atmosfera de la şcoală) şi care poate fi, de fapt, cauza apariţiei ticului.

Recomandări

MENTAL HERBAL: îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului nervos central, stimulează circulaţia cerebrală, măreşte aportul de oxigen în zona creierului, reduce tensiunea mentală, hrăneşte lichidul cefalorahidian şi ajută la regenerarea celulelor nervoase. Administrare: una-două capsule de trei ori pe zi.
NEURO MAXX: vă susţine în perioadele de stres psihic intens (acesta fiind unul dintre factorii ce pot determina apariţia anumitor ticuri) şi îmbunătăţeşte performanţele intelectuale. Administrare: două capsule pe zi timp de opt săptămâni.
BRAHMI: este un tonic cerebral ce poate fi utilizat în anxietate, stres, căderi nervoase, ticuri, boala Alzheimer şi atacuri epileptice. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.

De reţinut! Oboseala, situaţiile tensionante, stresante sau lucrurile ce trebuie realizate în grabă nu fac decât să înrăutăţească ticurile.