Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

În ultima vreme se vorbeşte din ce în ce mai des despre orezul negru şi despre beneficiile lui. Chiar dacă nu sunteţi consumatori împătimiţi de orez vă veţi îndrăgosti de acest sortiment cu un gust cu totul deosebit şi cu efecte vizibile pentru sănătate.

În trecut, doar nobilii chinezi aveau voie să-l mănânce
Cu secole în urmă, întrucât era considerat rar, gustos şi plin de nutrienţi, doar nobilii şi împăratul Chinei aveau voie să mănânce orez negru. De aceea a şi primit denumirea de „orezul interzis”. În prezent, el este foarte popular în Asia - unde se foloseşte ca garnitură sau se consumă împreună cu sushi sau ca desert - dar începe să fie din ce în ce mai cunoscut şi în restul lumii, mai ales pentru că are mai mulţi antioxidanţi decât orice alt produs şi, în acelaşi timp, conţine mult mai puţin zahăr decât orezul normal, dar şi mai multe fibre şi vitamina E. La noi poate fi găsit în magazinele mari sau în cele care comercializează produse naturiste.

Ţine la distanţă bolile cardiace
Ca şi în cazul fructelor negre precum murele, soia sau lintea neagră, antioxidanţii din orezul negru reduc probabilitatea de a face cancer, boli cardiace sau alte afecţiuni. Cercetătorii care au studiat produsul spun că acesta ar trebui introdus în alimentaţia zilnică în cerealele de dimineaţă, în prăjituri, biscuiţi sau orice alt fel de mâncare, el putând fi consumat măcinat sau fiert.

Bogat în antioxidanţi
Orezul negru este bogat în antioxidanţii numiţi antocianine, ce previn formarea radicalilor liberi, încetinesc îmbătrânirea şi previn bolile. Conform unui studiu prezentat de American Chemical Society, o lingură cu tărâţe de orez negru sau zece linguri cu orez negru fiert conţin aceeaşi cantitate de antocianine ca o lingură cu afine proaspete.
De asemenea, potrivit experţilor de la Universitatea de Stat din Louisiana, SUA, acest tip de orez are capacitatea de a stopa apariţia bolilor cardiace şi a cancerului. Acest lucru se datorează antioxidanţilor mai sus amintiţi, ce au capacitatea de a îndepărta moleculele nocive, de a proteja arterele şi de a preveni deteriorarea ADN-ului, ce duce la apariţia cancerului.

Consumul regulat previne atacul de cord
Acest orez mai conţine şi alte minerale importante pentru sănătate, cum ar fi: fier, calciu, cupru, zinc, seleniu sau vitamina B. Datorită proprietăţilor sale, orezul negru este un antioxidant şi antiinflamator natural, iar extractul din orez negru ajută la prevenirea formării plăcilor arterosclerotice din arterele inimii. Mai mult, consumat regulat, acesta previne atacul de cord, reduce nivelul de lipide şi trigliceride din organism, acestea din urmă fiind factori de risc pentru accidentul vascular cerebral şi afecţiunile cardiace. De asemenea, extractul de orez brun ajută şi la reducerea colesterolului.

Se lasă la înmuiat
Înainte de a fi gătit, orezul negru e bine să fie lăsat la înmuiat. Se fierbe circa zece minute, dar e bine să verificaţi, pentru a nu-l prepara excesiv, deoarece riscaţi să pierdeţi nutrienţi importanţi. Dacă îl preparaţi împreună cu alte alimente, ţineţi cont de faptul că pigmenţii puternici colorează celelalte ingrediente.

Pont! Pentru a obţine o budincă dulce, numai bună pentru micul dejun, aveţi nevoie de lapte de cocos, zahăr şi apă.

- Specialiştii chinezi susţin că o lingură cu vârf cu orez negru conţine mai mulţi antioxidanţi decât aceeaşi cantitate de afine, dar mult mai puţin zahăr şi mai multă vitamina E.
- A fost inclus în categoria superalimentelor.