Main menu

header

de Daniela Anton

Încălţămintea purtată în sezonul rece nu permite aerisirea picioarelor şi, de aceea, tălpile pot căpăta un miros neplăcut. Vă recomandăm câteva remedii naturiste pentru combaterea transpiraţiei.

Ţineţi picioarele în fiertură de frunze de nuc şi coada-calului
Un remediu cu efecte remarcabile contra mirosului neplăcut al picioarelor sunt băile cu apă şi oţet. Se pun 100 ml oţet în doi litru de apă caldă şi se ţin picioarele în ea timp de 15 minute.
Băile cu ulei de levănţică pot şi ele să alunge mirosul neplăcut. În şapte litri de apă caldă se pun trei picături de ulei şi se ţin picioarele în apă 20 de minute.
Şi băile cu infuzie de coada-calului şi frunze de nuc vă pot fi de ajutor. Se pun 50 g de coada-calului şi 50 g frunze de nuc în doi litri de apă clocotită, se acoperă vasul şi se lasă să stea 15 minute. Se mai pun încă doi litri de apă şi se ţin picioarele în apă timp de 20 de minute.

Băi cu ceai de cimbru
Acidul tanic este una dintre substanţele conţinute de ceaiul negru, ce favorizează distrugerea bacteriilor şi închiderea porilor, ajutând la combaterea transpiraţiei excesive şi a mirosului neplăcut. Se fierb patru litri de apă. Când dau în clocot, se pun patru plicuri cu ceai negru, care se lasă să fiarbă zece minute. Când lichidul se răceşte se toarnă într-un lighean şi se face o baie de picioare timp de o jumătate de oră.
O altă soluţie ar fi băile la picioare cu cimbru. Se pune la fiert o jumătate de litru de apă. Când dă în clocot, se adaugă două linguriţe cu cimbru şi se fierbe zece minute.

Salvia acţionează contra transpiraţiei
Pentru a contracara transpiraţia excesivă a tălpilor sunt indicate băile cu decoct din frunze şi din flori de salvie. Puneţi patru linguri cu plantă mărunţită în jumătate de litru de apă şi fierbeţi amestecul 15 minute. Apoi strecuraţi decoctul şi adăugaţi-l într-un lighean în care aţi pus în prealabil doi litri de apă rece. Baia trebuie să dureze circa 20 de minute.
Alt remediu indicat într-o astfel de situaţie este şi infuzia din coada-calului. Se prepară din trei linguriţe cu plantă mărunţită şi 500 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat un sfert de oră. Se fac băi de picioare de câte 30 de minute cu această infuzie de două ori pe săptămână.

Rostopasca are efect antibacterian
Agenţii patogeni care dau mirosul neplăcut al picioarelor pot fi distruşi cu ajutorul tincturii de rostopască. Aplicaţi pe tălpi tinctură de rostopască folosind un tampon. Pentru un efect mai puternic, puteţi adăuga şi ulei esenţial de arbore de ceai, de lămâie sau de muşeţel.
Brusturele este un alt leac eficient contra infecţiilor tălpilor. Puteţi face cataplasme cu frunze de brusture (frunzele spălate se stropesc cu ulei de eucalipt), care se aplică seara pe tălpi, se pune apoi o pereche de şosete curate din bumbac şi se stă astfel pe toată durata nopţii. Dimineaţa se spală picioarele cu apă călduţă.

Igiena este importantă
Una dintre cele mai bune măsuri de a preveni mirosul neplăcut al picioarelor rămâne spălarea zilnică. Este indicat să vă spălaţi pe picioare cu apă şi cu săpun în fiecare zi şi, obligatoriu, seara, înainte de culcare. Ţineţi cont că, după baie, picioarele trebuie şterse cu un prosop curat, în special între degete.

Ponturi!
- Purtaţi numai şosete din bumbac, pe care le schimbaţi în fiecare zi.
- Puneţi câteva frunze de salvie în pantofi.
- Faceţi băi cu sare de mare.
- Faceţi baie la picioare de trei ori pe săptămână cu apă şi bicarbonat de sodiu - se pun două linguriţe cu bicarbonat în doi litri de apă caldă şi se ţin tălpile scufundate 15 minute.