Main menu

header

de Liliana Simidon

Zona zoster este o infecţie cauzată de virusul varicelo-zosterian, o formă de herpes, numită herpes zoster. Afecţiunea, ce reprezintă o tulburare a pielii, cu multe asemănări cu varicela - motiv pentru care i se mai spuse şi varicela adulţilor -, poate fi tratată cu ajutorul remediilor naturiste.

Stresul şi oboseala, cauze principale
Printre factorii cauzatori ai zonei zoster se numără: stresul, oboseala fizică şi psihică accentuată sau un şoc emoţional.
Primele simptome se manifestă prin febră, dureri de cap, oboseală şi, în general, semne specifice gripei, acesta fiind motivul ce poate îndrepta către un diagnostic greşit în această primă fază. Simptomele specifice sunt senzaţii de arsură, mâncărime, sensibilitate la frig sau căldură şi amorţeală.
După o zi până la 21 de zile apar porţiuni de piele iritată, ce se transformă apoi în vezicule umplute cu lichid. Gradat, aceste vezicule sunt umplute cu sânge, se închid la culoare şi capătă o culoare roşie. După şapte-zece zile, pe locul veziculelor se formează cruste. În cele din urmă, crustele cad, iar pielea începe să se vindece. În cazuri mai grave, afecţiunea lasă în urmă cicatrice şi zone de piele decolorată.

Evitaţi contactul cu alte persoane
Dacă suferiţi de această afecţiune, e bine să ştiţi că alimentaţia joacă un rol major. Este important ca în această perioadă să evitaţi stimulentele nervoase (ciocolata, cola, cafeaua), produsele rafinate industrial (mâncarea de tip fast-food, zahărul - considerat „moartea albă”), fructele şi legumele cu un grad mare de aciditate (lămâi, grepfrut, roşii), carnea ce are un conţinut mare de purină (porc şi vită) şi produsele lactate.
Igiena trebuie să fie strictă. Trebuie schimbată lenjeria de corp zilnic, iar aşternutul de pat săptămânal. Dormiţi singuri, folosiţi numai dumneavoastră prosopul, la fel şi tacâmurile, astfel încât să nu contaminaţi şi restul familiei.
Evitaţi să vă scărpinaţi, deoarece puteţi provoca astfel o infecţie bacteriană. De asemenea, înlocuiţi săpunul obişnuit cu un sortiment uscat, natural, obţinut dintr-un amestec de făină de linte sau năut şi pulbere de turmeric. În momentul aplicării adăugaţi apă pentru a obţine o pastă.

Aplicaţi ulei de cocos cu eucalipt
Pentru reducerea mâncărimilor, aplicaţi pe zona afectată ulei de cocos sau ulei de măsline în care aţi adăugat câteva picături de ulei de mentă sau ulei de eucalipt.
Sucul de aloe vera este suveran pentru tratarea zonei zoster, având efect anesteziant, poate atenua durerea şi totodată ajută la reînnoirea pielii, aceasta putând să-şi reia rapid aspectul iniţial.
Şi frigul poate fi un remediu, mai puţin obişnuit, deoarece poate să amelioreze durerile, dar o persoană care nu este obişnuită cu temperaturile scăzute nu este bine să apeleze la această metodă.

Tamponaţi locul cu miere şi suc de pere
Aplicaţi comprese cu prosoape înmuiate în decocturi calde de pelin, busuioc şi muşeţel. Menţineţi compresele minimum 20 de minute şi repetaţi de câteva ori pe zi. Aceasta va conduce la uscarea mai rapidă a veziculelor şi la îndepărtarea scuamelor, reducând riscul unei infecţii bacteriene, precum şi la diminuarea semnificativă a durerii.
Băile cu cimbru ajută foarte mult, deoarece această plantă este un antiviral puternic. Sunt bune şi aplicaţiile externe cu frunze de varză bine strivite, în alternanţă cu argilă.
O altă metodă de a scăpa de disconfort este aceea de a tampona zona cu o soluţie obţinută prin combinarea unei părţi de oţet de mere cu patru părţi de apă. Sau puteţi tampona cu miere, soluţie de bicarbonat de sodiu, suc natural de pere şi câteva picături de apă oxigenată.

Luaţi tinctură de echinacea şi ginseng
Pe lângă aceste aplicaţii externe, este necesar un tratament intern cu remedii naturale antivirale. Acestea sunt: ceai de gheara pisicii - are efect antiinflamator şi antiviral (este contraindicată femeilor însărcinate!), tinctură de echinacea şi ginseng - întăreşte sistemul imunitar, făcându-l mai puţin vulnerabil la infecţii şi roiniţă - are proprietăţi antivirale (pentru un efect rapid folosiţi uleiul esenţial).
Alte remedii cu efect antiviral sunt: usturoiul, ciuperca reishi, rostopasca, uleiul de tea-tree, uleiul de bergamotă şi uleiul de cimbru.

Recomandări

DERMA TREAT: are un puternic efect detoxificant al sângelui, eliminând pruritul, descuamările excesive, zonele de piele uscată şi aspră şi reducând formarea crustelor. Indicat în tratarea zonei zoster, a dermatitelor, a eczemelor, a pruritului şi a alergiilor cutanate. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
ULEI DE CĂTINĂ CU GĂLBENELE ŞI SUNĂTOARE - LINIA VERDE: ajută în caz de eczeme, alergodermii, arsuri şi zona zoster. Mod de folosire: aplicaţi pe zona afectată.
TAKZEMA - tablete şi unguent: contribuie la vindecarea leziunilor cutanate cauzate de zona zoster, accelerează procesul de regenerare a pielii, are proprietăţi antipruriginoase, antiinfecţioase, antiinflamatoare şi emoliente. Mod de folosire: tablete - două de două ori pe zi; unguent - aplicaţii de trei ori pe zi pe zona afectată.

Sfat! Pentru a ţine sub control această boală sunt binevenite în fiecare zi salatele de crudităţi.