Main menu

header

de Daniela Anton

Aveţi dureri de cap, nas înfundat, senzaţie de cap greu, oboseală, febră? Acestea sunt doar câteva dintre simptomele sinuzitei. Aceasta reprezintă inflamaţia mucoasei sinusurilor. În cazul infecţiilor virale ori bacteriene manifestate la nivelul mucoasei nazale, orificiile sinusurilor se pot obstrua, astfel că secreţiile sinusale nu mai sunt drenate. Acestea se acumulează la nivelul sinusurilor şi creează condiţii propice dezvoltării unor microorganisme, cu apariţia infecţiei şi a puroiului. Persoanele care au sinuzită simt colecţiile purulente de la nivelul sinusurilor ca o senzaţie de presiune la nivelul feţei. Iată câteva remedii naturiste pentru a scăpa de sinuzită.

Cataplasme locale cu terci de tătăneasă
Un tratament eficient sunt inhalaţiile cu un amestec de picături din următoarele uleiuri: 10 picături de brad, 15 picături de cătină, 15 picături de gălbenele, 10 picături de mentă, 15 picături de sunătoare. Se pun picăturile în doi litri de apă fierbinte, apoi se fac inhalaţiile. Tratamentul se efectuează seara, iar durata este de 12 zile, putând fi repetat, la nevoie. O altă reţetă pentru inhalaţii sau băi de aburi, seara, este cu flori de muşeţel, lavandă, coada-şoricelului, mentă, cimbrişor, maghiran, salvie, cetină de pin, ceapă, sare, cu efecte antiseptice, antiinflamatoare, sedative şi sudorifice.
Şi cataplasmele locale cu terci de tătăneasă, coada-calului, cartofi cruzi, stropiţi cu alcool, rădăcini de schinduf, flori de fân sau frunze zdrobite de varză albă, ţinute peste noapte, sunt bune. De asemenea, şi cataplasma cu hrean este extrem de eficientă. Se pun într-un vas: două linguri cu făină de hrean şi două linguri cu făină de seminţe de in. Se adaugă apă şi se amestecă foarte bine până când se formează o pastă. Aceasta se înveleşte în tifon şi se aplică pe zona frunţii timp de o oră. În plus, puteţi face masaje locale cu uleiuri eterice (mentă, lavandă, pin, eucalipt), cu tinctură de propolis şi biter suedez şi cu alifie de gălbenele şi cătină. De asemenea, pe sinusuri se pot pune săculeţi plini cu nisip fierbinte, care vor fi schimbaţi după ce se răcesc.

Suc de varză albă picurat în fiecare nară
O reţetă pentru tratamentul de uz intern este siropul de hrean. Acesta se prepară astfel: o rădăcină de hrean dată prin răzătoare, amestecată cu patru linguri cu miere, se lasă câteva minute la macerat. Se strecoară şi se obţine siropul crud. Resturile rămase se pun la fiert cu puţină apă (cât să le acopere). După fierbere se strecoară prin presare, se lasă să se răcească, apoi se amestecă împreună cu siropul crud. Se iau trei linguri pe zi. Şi tinctura de hrean este foarte benefică. Rădăcinile de hrean se dau printr-o răzătoare mică, după care se pun într-un borcan până se umple o treime, restul completându-se cu alcool alb alimentar de 80 de grade. După opt zile se strecoară, presând amestecul printr-un tifon. Se ia o jumătate de linguriţă de trei-patru ori pe zi.

Sunt indicate ceaiurile din cimbru, pin şi ienupăr
Ceaiul mixt pentru sinuzită este un ceai preparat din: 30 g de cimbru, 20 g de ienupăr, 20 g de muguri de pin, 20 g de coada-şoricelului, 20 g de tătăneasă, 20 g de muşeţel, 20 g de salvie. O lingură din acest amestec se infuzează trei minute în 250 ml apă clocotită. Se beau trei căni pe zi, îndulcite cu miere de albine.
Se pot folosi şi picăturile de suc de varză albă proaspătă. Se toarnă câte şase picături în fiecare nară seara, înainte de culcare.
O altă alternativă este soluţia de propolis 5% în alcool, din care se pun câte cinci picături în fiecare nară de trei ori pe zi. De asemenea, în uz intern sunt indicate infuziile din flori de muşeţel, salvie, coada-şoricelului, trei-fraţi-pătaţi, răchitan (câte două-trei căni pe zi).

Cum se fac spălăturile nazale

Pentru a efectua spălături nazale, cel mai eficient este să vă procuraţi un vas special (vas neti de irigare nazală). Pentru prepararea soluţiei nazale aveţi nevoie de: sare, praf de copt (bicarbonat de sodiu), o linguriţă sau lingură. Luaţi o linguriţă cu sare şi o jumătate de linguriţă cu praf de copt şi puneţi-le într-un vas de jumătate de litru, peste care adăugaţi jumătate de litru apă călduţă. Amestecaţi bine, după care transferaţi în vasul de irigare. Apoi, urmează spălătura nazală: Aplecaţi-vă deasupra unei chiuvete la un unghi de 45 de grade. Rotiţi capul astfel încât o nară să fie deasupra celeilalte. Introduce-ţi vasul neti în nara de deasupra cu atenţie. Aveţi grijă să fie etanş, dar nu presaţi asupra septului. Respiraţi pe gură şi apoi ridicaţi vasul de irigare astfel încât soluţia să curgă pe nară. În câteva momente se va scurge prin nara de dedesubt. Repetaţi procedeul pentru cea de-a doua nară. La final expiraţi blând pe nas, şi dacă e nevoie suflaţi nasul încet într-o batistă.

Pont! În camera în care stă bolnavul nu trebuie să fie flori puternic mirositoare şi animale de casă.

- Când suferiţi de sinuzită se impune un repaus odihnitor la pat, într-o cameră curată (fără praf), cu aer umidificat şi bine încălzită (la temperatura de circa 20°C), în care nu se fumează.