Main menu

header

de Daniela Anton

Vitaminele şi mineralele sunt elemente nutritive esenţiale pentru sănătatea ochilor, vederea fiind un bun nepreţuit al omului. Şi, pentru că substanţele nutritive le procurăm din alimentaţie, vă spunem care sunt cele mai importante vitamine ce hrănesc ochii şi unde se găsesc acestea.

Carotenul vă fereşte de cataractă
Carotenul este substanţa colorantă naturală prezentă în morcovi, roşii, în fructe şi în anumite legume verzi. Acest pigment este un precursor al vitaminei A şi se comportă ca un antioxidant, prevenind orbirea şi cataracta.
Vitamina este un antioxidant ce preîntâmpină cecitatea (orbirea) nocturnă. Carenţa cauzează apariţia xeroftalmiei (uscarea conjunctivei şi a corneei), ulcerele corneene şi umflarea pleoapelor. Netratată, xeroftalmia conduce treptat către cecitate.
Dacă fumaţi şi consumaţi băuturi alcoolice, ar fi bine să începeţi să vă administraţi oral vitamina A, deoarece ţigările împiedică absorbţia acestei vitamine din fructele şi legumele consumate, iar alcoolul distruge cantitatea de vitamina A ce este deja acumulată în corp.
Procesele survenite în activitatea de preparare a produselor bogate în vitamina A (morcov, cartofi dulci, unt de arahide, ficat, varză, mango, pepene galben) modifică valorile acestei vitamine. Astfel, dacă nu consumaţi fructe şi legume proaspete, optaţi pentru cele congelate în locul celor conservate, deoarece acest procedeu distruge mare parte din vitamine şi betacaroten.

Luteina se găseşte în legumele verzi
Cercetătorii au demonstrat că luteina reduce riscurile de producere a cataractei (opacifierea cristalinului, care conduce la cecitatea parţială sau totală). Alimentele bogate în luteină sunt legumele verzi, în special spanacul. Legumele gătite sunt o sursă mai bogată de luteină faţă de legumele crude, pentru că în timpul pregătirii sunt distruşi pereţii celulelor, eliberându-se luteina.

Vitamina C preîntâmpină glaucomul
Populara vitamină C previne apariţia glaucomului şi a cataractei. Nu numai că organismul uman nu poate produce vitamina C, dar nici nu o poate înmagazina în corp pentru o perioadă lungă. Dacă fumaţi, consumaţi băuturi alcoolice sau sunteţi diabetic, măriţi cantitatea de vitamina C. Varza, broccoli, cartoful, căpşunile, zmeura, portocalele şi pepenele galben sunt alimente ce au un conţinut ridicat de vitamina C.
Ca şi în cazul vitaminei A, pregătirea hranei diminuează cantitatea de vitamina C prin creşterea temperaturii.
Un alt factor ce distruge proprietăţile vitaminei C este lumina. Prin urmare, este mai bine să consumaţi sucul de portocale din cutii de suc opace decât din pahare de sticlă.
Conservarea fructelor şi legumelor cu un conţinut ridicat de vitamina C are aceleaşi repercusiuni ca şi în cazul produselor ce conţin o mare cantitate de vitamina A, adică distruge o parte din valorile vitaminice.

Luaţi seminţe de floarea-soarelui crude şi migdale
Ca şi vitaminele A şi C, vitamina E reduce riscul formării cataractei. Vitamina E este cea mai uşor de găsit comparativ cu celelalte substanţe antioxidante. Cele mai importante surse sunt: muştarul, spanacul fiert, seminţele de floarea-soarelui crude, migdalele, măslinele, ardeiul gras, kiwi şi afinele.
Seleniul şi zincul ajută organismul să absoarbă antioxidanţii vitaminici. În timp ce seleniul ajută organismul să absoarbă vitamina E şi-şi aduce aportul şi la fabricarea propriilor antioxidanţi, zincul ajută organismul să absoarbă vitamina A şi constituie o parte importantă a enzimelor ce reduc numărul radicalilor liberi.

Acizii graşi reglează presiunea intraoculară
Organismul uman are nevoie de acizi graşi, dar nu-i poate produce, aşa că trebuie să recurgeţi la diverse modalităţi pentru a satisface cantitatea corespunzătoare de grăsimi. Acizii graşi (EFA) au o influenţă majoră în special pentru dezvoltarea vederii copiilor.
Deficienţele de Omega 3 înregistrate în cazul adulţilor conduc către tulburările de vedere, şi studiile au sugerat că prelungirea sau accentuarea acestor deficienţe pot provoca retinopatii, în timp conducând la cecitate.
Organismul transformă acizii graşi esenţiali în prostaglandine. Aceste substanţe mediatoare între fenomenele fiziologice şi cele patologice ajută umoarea apoasă a ochiului să dreneze şi să dirijeze presiunea intraoculară.

Coarnele îmbunătăţesc vederea

Cornul este un arbust care vă poate ajuta să ţineţi dioptriile sub control. Acesta creşte la marginea pădurilor şi face fructe lunguieţe gălbui-roşiatice. Spre toamnă se culeg atât fructele, cât şi frunzele şi se pun la uscat. Se face un decoct dintr-o cană cu apă în care se fierbe trei minute o lingură cu frunze şi fructe mărunţite. Se lasă să se infuzeze două minute, se strecoară şi se pun comprese reci pe ochi seara, trei zile da, trei zile nu.

Mergeţi regulat la medicul oftalmolog

Chiar dacă nu aţi întâmpinat probleme de vedere, tot trebuie să mergeţi la un control specializat pentru a vă asigura de sănătatea ochilor dumneavoastră. Specialiştii recomandă să vizitaţi un oftalmolog anual. Persoanelor tinere, care nu au probleme de vedere, le este recomandat să meargă la un control o dată la doi ani.

- Fumul poate irita membrana delicată a ochiului. Dacă nu puteţi evita încăperile în care este fum, aveţi grijă să folosiţi picături, astfel încât ochii să nu-şi piardă hidratarea.