Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Unul dintre cei mai sănătoşi înlocuitori ai zahărului în alimentaţia noastră este, fără îndoială, dulcostevina. Aceasta este un extract natural din frunzele şteviei dulci, care nu are doar rol de îndulcire, ci şi multiple proprietăţi curative. Dulcostevina, folosită cu regularitate în locul zahărului, poate preveni o mulţime de afecţiuni precum diabetul, obezitatea, cariile dentare sau infecţiile renale. De asemenea, acest extract ajută în procesul de vindecare a diabetului de tip I şi II, a bolilor cardiovasculare, a depresiei şi chiar ne ajută să slăbim.

Scade incidenţa diabetului cu 90%
Înlocuirea zahărului cu dulcostevina în alimente şi în băuturi ar duce în scurtă vreme la reducerea cu până la 90% a incidenţei diabetului de tip I (forma cea mai întâlnită). Dulcostevina conţine doar cantităţi infime de hidraţi de carbon şi este şi un puternic stimulent şi reglator al activităţii pancreasului, fiind un excelent mijloc profilactic pentru boala diabetică.
Dulcostevina reduce mult din cantitatea de hidraţi de carbon ingerată zilnic, fiind de un imens ajutor pentru ţinerea sub control a diabetului de tip I. Pacienţii care consumă dulcostevina ca îndulcitor au nevoie de doze zilnice mai mici de insulină.
Extractul de ştevie dulce are şi efecte hipoglicemiante. Un studiu făcut în Danemarca, în anul 2000, a arătat că administrarea acestui aliment-remediu stimulează celulele beta ale pancreasului să producă insulină, fiind de un imens ajutor pentru tratarea diabetului de tip II.

Previne cariile şi gingivita
Extractul lichid de dulcostevină a demonstrat în laborator efecte antibiotice puternice contra bacteriei Streptococcus mutans, care este principala vinovată pentru producerea plăcii bacteriene şi a cariilor care perforează dinţii. Consumul de dulcostevină, dar şi clătirea gurii cu extractul de dulcostevină diluat în apă ajută la prevenirea cariilor, dar şi a altor afecţiuni, cum ar fi gingivitele.

Adio infecţii renale şi litiază renală
Administrarea de dulcostevină stimulează activitatea rinichilor, favorizând diureza, „spălând” astfel întregul aparat reno-urinar. Mai mult, la majoritatea consumatorilor de dulcostevină s-a observat o creştere a nevoii de lichide (printr-un mecanism reflex, pornind de la nivelul papilelor gustative), ceea ce duce la îmbunătăţirea sănătăţii rinichilor şi ajută la prevenirea îmbolnăvirilor la acest nivel.

Adjuvant în aritmie cardiacă
Unul dintre primele studii ştiinţifice făcute cu ştevia dulce, în anul 1978, a arătat că la animalele de experienţă tratate cu extractul din această plantă apare un efect surprinzător de regularizare a ritmului cardiac. Ca atare, folosirea zilnică a dulcostevinei poate fi şi un foarte bun adjuvant pentru persoanele care suferă de aritmie cardiacă.

Vă scapă de depresie
În medicina tradiţională din Paraguay şi din Brazilia, zonele de origine ale acestei plante, frunzele de ştevie dulce sunt administrate frecvent pentru reechilibrare emoţională, dar şi pentru combaterea stărilor de oboseală şi de astenie. Folosirea dulcostevinei s-a dovedit adesea a avea efecte tonice şi antidepresive, îmbunătăţind viaţa emoţională a pacienţilor depresivi sau care suferă de sindromul de oboseală cronică.

Vindecă acneea şi rănile
Dulcostevina se poate folosi şi extern. Extractul lichid de ştevie dulce, diluat în proporţie de 1 la 10 în apă şi aplicat pe faţă sub formă de loţionări are efecte benefice în tratamentul acneei, datorită acţiunii sale antibiotice, dar şi vasodilatatoare periferice. Ştevia dulce aplicată extern îmbunătăţeşte circulaţia la nivelul pielii şi favorizează vindecarea mai rapidă şi estetică a epidermei. Mai mult, folosirea internă a dulcostevinei în locul zahărului are efecte de reglare hormonală la nivelul gonadelor, acţionând chiar la nivelul substratului endocrin al acestei afecţiuni.
Ca soluţie de prim-ajutor se poate aplica pe rănile de gravitate mică şi medie pulbere de dulcostevină, care are efecte antibacteriene şi previne astfel infectarea leziunilor la nivelul pielii.

Vă ajută să slăbiţi

Unul dintre domeniile în care acest extract natural este cu adevărat miraculos e, fără îndoială, cel al slăbitului. Ce poate face ştevia dulce pentru a ne ajuta să scăpăm de kilogramele în plus? În primul rând, are zero calorii, deci nu îngraşă absolut deloc. Apoi, spre deosebire de zahăr, care induce accese de foame prin creşterea explozivă a cantităţii de insulină în sânge, dulcostevina inhibă foamea, stabilizând nivelul glicemiei. De asemenea, aşa cum arătam anterior, consumul dulcostevinei reduce în mod natural apetitul pentru dulciuri, care sunt principalul inamic al siluetei. Nu în ultimul rând, ea ajută la eliminarea surplusului de apă din ţesuturi, făcându-ne să dăm jos cu uşurinţă 1-2 kg şi eliminând aspectul încărcat al pielii, produs de retenţia de lichide. Concret, pentru a slăbi, primul pas este să înlocuim cât mai rapid zahărul cu dulcostevina. De un mare ajutor vor fi limonadele îndulcite cu dulcostevină, care sunt un diuretic excelent, dar şi un inhibitor al apetitului. Atunci când ne este foame, mai ales când simţim nevoia de dulciuri, un pahar cu suc sau cu ceai îndulcit cu dulcostevină este salvator, el „tăind” nevoia de dulce. Trebuie ştiut şi că acest adevărat produs de slăbit nu este deloc toxic, nu dă dependenţă şi poate fi folosit pe termen foarte lung, fără reacţii adverse.

- Dulcostevina are zero calorii şi reduce considerabil dependenţa de dulciuri. Se extrage din Stevia rebaudiana, „sora” mai mare a şteviei noastre, de origine sud-americană.