Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

În era alimentelor ce abundă în E-uri n-ar strica să mai alungăm o privire în grădină sau în cămară, să vedem ce produse naturiste ne mai pot fi de folos pentru îmbunătăţirea stării de sănătate.

Are proprietăţi antinevralgice
În România, multe dintre plantele ce cresc necultivate, la marginea drumului, au proprietăţi curative, însă multe dintre acestea pot fi şi otrăvitoare, de aceea e indicat să vă documentaţi asupra lor. Acesta e şi cazul plantei rodul pământului, numită şi Arum maculatum. Dacă fructele sunt toxice, rizomul şi frunzele sunt folosite cu succes în fitoterapie.
Rodul pământului este o plantă din familia Araceae. În ţara noastră, aceasta creşte în solurile bogate din păduri, dar se dezvoltă de la câmpie până în zona deluroasă. Planta are în compoziţia ei saponine, amidon, aroină, mucilagii, gume, substanţe grase, zahăr, substanţe minerale, dar şi substanţe toxice şi compuşi cianici. Aceasta are foarte multe proprietăţi, printre care: e antihelmitică, antinevralgică, purgativă, vomitivă, antiasmatică, antihemoroidală, antiinflamatoare şi antialgică.
Planta este ierbacee, pitică (în jur de 20-25 cm). Frunzele au forma unui vârf de săgeată, au culoarea verde deschis şi sunt pătate cu pete brun-ruginii. Florile sunt roşii, unite într-o inflorescenţă caracteristică, ce are un ax cărnos, asemeni unui ştiulete de porumb. Atenţie, căci sunt toxice!

Combate hemoroizii
De la rodul pământului se recoltează părţile subterane, ce se culeg primăvara foarte devreme sau toamna. Planta poate fi folosită sub formă de decoct, cataplasme sau infuzie. Pentru decoct se fierb una-două linguriţe cu rizom mărunţit într-o cană cu apă până ce dă în clocot, apoi se strecoară şi se îmbibă compresele, după care se aplică pe răni sau pe umflături.
În ceea ce priveşte cataplasmele, se toacă pulpa tuberculului plantei şi apoi se aplică pe rană, umflături sau vânătăi. Se pot folosi pentru cataplasme şi frunzele zdrobite. Cât despre infuzie, aceasta se prepară ca un ceai normal - o lingură cu plantă la o cană cu apă. Infuzia fie se consumă simplă, fie amestecată cu puţin lapte şi îndulcită cu miere. Se ia câte o linguriţă pe zi, contra hemorozilor, dar şi a astmului bonşic. În acest din urmă caz se poate spune chiar că face minuni. Tot în caz de astm e recomandată şi tinctura din rodul pământului, pe care o puteţi găsi în magazinele de remedii naturiste. Planta mai poate fi utilizată în caz de dureri şi inflamaţii, răni sau umflături, sub formă de spălături locale.

Consumaţi multe lichide în timpul administrării

Planta mai poate fi întrebuinţată ca aperitiv, deoarece e considerată un stimulent glandular în combaterea inflamaţiilor grele şi a litiazei, însă administrarea trebuie făcută cu mare grijă, întrucât se pot produce intoxicaţii, pot apărea iritaţii ale pielii şi mucoaselor, diaree şi, mai rău, paralizii ale sistemului nervos periferic. De aceea, în timpul tratamentului e indicată administrarea de lichide diuretice în cantitate mare şi chiar cărbune medicinal.

- Urmaţi remediile cu rodul pământului numai după ce consultaţi un specialist în fitoterapie.