Main menu

header

de Ana Trifan

Rădăcina de indigo sălbatic este folosită de sute de ani în Europa, pentru tratarea ulceraţiilor pielii şi a mai multor tipuri de infecţii, în special a celor care afectau cavitatea bucală, gingiile, nodulii limfatici sau gâtul. Planta este însă rareori utilizată singură. De obicei, se preferă un tratament ce include, pe lângă indigoul sălbatic, plante precum echinacea sau thuja, pentru a combate răcelile.

Ne apără de infecţii
Studii recente au arătat că indigoul sălbatic stimulează activitatea sistemului imunitar şi poate trata cu succes răcelile, gripa şi inflamaţiile sistemului respirator. De asemenea, şi-a dovedit eficienţa în vindecarea infecţiilor ce afectează urechile, nasul şi gâtul. Astfel, acţionează cu succes în cazuri de laringite, amigdalite, faringite ori inflamaţii ale sinusurilor.
În tratarea infecţiilor, e ideal ca indigoul sălbatic să fie combinat cu echinacea sau mirt. Când tratamentul vizează o problemă limfatică, atunci se combină cu turiţa şi cârmâzul.

Ideal ca apă de gură
Indigoul sălbatic ajută la vindecarea ulceraţiilor din cavitatea bucală şi a gingivitelor. De asemenea, poate stopa evoluţia paradontozei.
Planta a fost şi este utilizată pentru tratarea glandelor limfatice mărite şi inflamate, dar şi pentru a reduce febra.

Se prepară sub formă de fiertură
În cazuri de inflamaţii ale gâtului, se face gargară cu ceai preparat din o lingură cu rădăcină de indigo sălbatic la o cană cu apă. Se dă în fiert, apoi se stinge focul şi se ţine acoperit timp de 10-15 minute. Gargara se face de trei-patru ori pe zi.
În caz de răceli şi inflamaţii, combinaţi o linguriţă cu rădăcină de indigo sălbatic cu una cu echinacea, la o cană cu apă clocotită. Lăsaţi acoperit timp de 10 minute, apoi strecuraţi şi consumaţi câte o cană de trei ori pe zi.
Ca să trataţi problemele glandelor limfatice, combinaţi o linguriţă cu indigo sălbatic cu una cu turiţă şi cu o jumătate de linguriţă cu cârmâz. Se bea de două-trei ori pe zi, timp de o lună, apoi se face o pauză de două săptămâni. Tot împotriva inflamaţiilor suferite de glandele limfatice se poate lua câte 1 ml de tinctură de indigo sălbatic de trei ori pe zi, timp de o lună.
Împotriva ulceraţiilor cavităţii bucale se poate prepara o apă de gură din două linguriţe cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se clăteşte gura după fiecare masă.

- Rădăcina de indigo sălbatic conţine alcaloizi, ce contribuie şi ei la calităţile vindecătoare ale plantei.
- Aplicat pe piele, indigoul sălbatic grăbeşte cicatrizarea ulceraţiilor şi a rănilor de pe sâni la femeile care au născut de curând. Pentru aceasta se aplică comprese înmuiate în ceai (o lingură cu plantă se fierbe zece minute, la foc mic, într-o cană cu apă).