Main menu

header

de Anda Postolache

Jabuticaba (Myrciaria cauliflora) este un arbust exotic cu fructe comestibile, care creşte în ţările sud-americane şi este folosit mai ales în designul grădinilor exotice, dar cultivat la scară largă şi pentru fructele lui dulci.

Scoarţa cu fructe
Ciudăţenia acestui arbust este aceea că fructele îi cresc direct pe crengi şi trunchi şi arată ca un pom cu boabe de struguri lipite de scoarţă, de unde şi numele de „arborele cu struguri”. Arbuştii de jabuticaba cresc de la trei la opt metri, au crengi foarte dese, iar fructele sunt roşu-închis şi negre, cu miezul alb, semitransparent, şi sunt dulci.
Arbuştii de jabuticaba dau rod în mod normal o dată sau de două ori pe an, dar, dacă solul este bogat şi sunt făcute irigaţii şi fertilizări, pot avea şi mai multe perioade de înflorire şi rodire.

Inamicul amigdalitei
Jabuticaba reprezintă fructele preferate ale brazilienilor, fiind consumate atât proaspete, cât şi sub formă de jeleuri sau gemuri, dar şi ca băuturi precum sucuri, vin sau lichior. Fructele au şi proprietăţi curative, decocturile din acestea fiind utile în gargarele contra amigdalitei rebele. Ameliorează astmul bronşic, opresc stările de diaree şi, mai nou, s-a descoperit că reprezintă şi un puternic anticancerigen.