Main menu

header

de Ana Trifan

Există multe moduri în care remediile naturale şi plantele vă pot ajuta să aveţi rinichi sănătoşi. Unul dintre cele mai bune este să beţi cel puţin doi litri de apă pe zi. Pe lângă acesta, există numeroase remedii pe bază de plante ce pot fi utilizate cu succes.

Nu au efecte secundare
Majoritatea plantelor ce vă vor ajuta să vă menţineţi sănătatea rinichilor sau să combateţi bolile de care aceştia au fost deja afectaţi sunt diuretice naturale. Acestea fac ca organele să producă mai multă urină, ceea ce duce la eliminarea toxinelor din corp. Din nefericire, diureticele clasice au şi efecte secundare, cauzând numeroase probleme. Deshidratarea este una dintre cele mai des întâlnite, aceasta favorizând apariţia pietrelor la rinichi. Deficienţa de potasiu este o altă problemă pe care o provoacă diureticele de la farmacie. Când corpul duce lipsă de potasiu, sănătatea este ameninţată. Din fericire, plantele diuretice nu au astfel de neajunsuri. Mai mult decât atât, două dintre cele mai bune diuretice naturiste sunt foarte bogate în potasiu.

Rădăcini de pătrunjel versus „pietre”
Pătrunjelul este un alt diuretic natural bogat în potasiu şi o serie de alte vitamine şi minerale. Planta este eficientă şi în eliminarea nisipului format în rinichi. Pentru acest lucru se foloseşte o jumătate de kilogram de rădăcini de pătrunjel, ce se dau pe răzătoare şi apoi se fierb la foc mic, în doi litri de apă, timp de un sfert de oră (calculat din momentul în care apa a dat în clocot). Zeama obţinută se strecoară. Se beau câte două-trei pahare pe zi, timp de o lună, dimineaţa, pe stomacul gol, apoi înainte de cină şi/sau de prânz.

Ienupărul creşte fluxul de urină
Fructele de ienupăr sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a vindeca bolile ce afectează rinichii şi aparatul urinar. Planta creşte fluxul de urină şi, în acelaşi timp, distruge bacteriile şi vindecă inflamaţiile de pe tractul urinar. Ideal este să se folosească tinctura de ienupăr, care e mai eficientă decât ceaiul - se ia câte o linguriţă cu tinctură de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Cura trebuie urmată cel puţin o săptămână, în fiecare lună. Cantitatea de tinctură poate fi crescută până la şase linguriţe pe zi dacă simptomele nu cedează.

Fortifiant din strugurii ursului
Strugurii ursului sunt şi ei un remediu excelent pentru tratarea problemelor rinichilor. Planta stimulează funcţiile rinichilor în timp ce tonifică tractul urinar. De asemenea, planta este apreciată de medicii naturişti, pentru că s-a dovedit eficientă în tratarea pietrelor la rinichi. Se consumă până la cinci căni cu ceai pe zi, în funcţie de intensitatea simptomelor. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă cu frunze mărunţite, peste care s-au pus 250 ml de apă clocotită. Vasul se lasă acoperit timp de zece minute, apoi lichidul se strecoară şi se consumă.

Kelp - tonifiant şi diuretic

Alga marină brună numită kelp este una dintre cele mai folositoare diuretice naturale. Şi asta pentru că e bogată în potasiu, iod, fier şi numeroase vitamine şi minerale de care are nevoie corpul. Doza recomandată este de 5-10 g de pudră pe zi.

- Ghimbirul este ideal pentru curăţarea rinichilor - beţi câte trei căni cu ceai pe zi, înainte de masă (tăiaţi în felii 20 g de rădăcină, turnaţi 500 g apă clocotită, acoperiţi un sfert de oră, apoi strecuraţi şi consumaţi).

Atenţie! Informaţi-vă în prealabil la medicul de familie dacă puteţi urma un tratament cu diuretice.