Main menu

header

de Eugenia Golub

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o plantă folosită de peste 2.000 de ani, care are întrebuinţări medicale diverse. Este bogată în vitaminele A, B3, B6 şi C, în ulei volatil, fier, potasiu şi calciu şi are proprietăţi coleretice, diuretice, colagoge şi antiseptice. Rozmarinul proaspăt şi tocat mărunt se foloseşte şi în bucătărie, în special în gastronomia franceză şi italiană, la condimentarea mâncărurilor din carne şi legume, cărora le dă un gust deosebit, aromat, uşor amărui.

Îmbunătăţeşte memoria
Ceaiul de rozmarin este un excelent tonic al sistemului nervos, intensifică circulaţia sângelui la nivelul creierului, ajută la creşterea capacităţii de concentrare şi la îmbunătăţirea memoriei, în stările de convalescenţă, astenie, migrene, anemie. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă cu frunze uscate şi mărunţite şi o cană cu apă fierbinte. Se lasă vasul acoperit zece minute şi se beau două-trei căni pe zi.

Apără de infarct
Rozmarinul este recomandat şi în bolile dislipidemice, în ateroscleroză, afecţiuni cardiovasculare şi hipertensiune şi are un rol important în prevenţia infarctelor miocardice şi cerebrale. Este util şi în afecţiunile articulare, reumatice, în artroze, gută, dureri şi crampe musculare.

Scut împotriva bronşitelor şi a rinitelor
O dată cu sosirea sezonului rece, vă puteţi face din ceaiul de rozmarin un partener de nădejde în combaterea răcelilor, bronşitelor, rinitelor, pneumoniilor şi în calmarea crizelor de astm.
Datorită proprietăţilor diuretice, rozmarinul combate obezitatea, stimulează arderea grăsimilor şi scade colesterolul rău.
Este indicat şi în bolile de stomac, biliare sau hepatice.

Întăreşte firele de păr
Rozmarinul este o comoară la casa omului şi dacă este folosit extern. Preparaţi o infuzie mai concentrată, din 50 g de plantă la un litru de apă clocotită. Strecuraţi, răciţi şi clătiţi-vă după ce vă spălaţi. Veţi avea astfel fire de păr mai puternice, dar şi o piele regenerată, mai frumoasă. Puteţi aplica şi cataplasme îmbibate cu acest ceai, pentru a grăbi vindecarea eventualelor dermatoze, plăgi deschise, răni purulente sau înţepături de insecte.

- Ceaiul de rozmarin ameliorează considerabil circulaţia periferică la persoanele care au mâinile şi picioarele reci.
- Administrat intern în cantităţi mai mari de 15 g (peste 5 linguriţe cu vârf), rozmarinul produce gastroenterite şi nefrite, deoarece devine toxic.