Main menu

header

de Liliana Simidon

Vertijul reprezintă senzaţia eronată a mişcării spaţiului înconjurător în raport cu corpul. În plus, mai pot apărea stări de greaţă sau de vomă, transpiraţii, mişcări anormale ale ochilor, paloare, angoasă şi, uneori, acufene (ţiuit în urechi) sau chiar surditate. Câteodată, acestea sunt însoţite de dificultăţi vizuale, de vorbire sau greutate de deplasare. Durata acestor simptome se poate întinde de la câteva minute la câteva ore, iar apariţia poate fi constantă sau episodică. Leacurile din natură pot ajuta în acest caz.

Poate avea cauze multiple
Printre cauze se numără o proastă circulaţie sangvină la nivel cerebral, afectarea urechii interne sau a nervului vestibular cauzată de diverse afecţiuni (inflamaţii, infecţii, tumori) sau chiar complicaţii ale anumitor boli (de exemplu, ateroscleroza se manifestă prin întărirea arterelor, fapt ce duce la scăderea fluxului sangvin trimis spre creier).

Picuraţi în ureche zeamă de busuioc
Vertijul se tratează în funcţie de cauză. Astfel, dacă acesta a fost provocat de o infecţie la nivelul urechii interne, atunci se impune un tratament bazat pe uleiuri volatile şi tincturi cu efect antibiotic, corelat cu administrarea locală de remedii antibiotice şi antiinflamatorii. Astfel, intern se va lua un amestec din ulei de cimbru, busuioc şi rozmarin (câte o picătură) şi tinctură de propolis (30 de picături). În ureche se vor aplica câteva picături din sucuri proaspăt stoarse de usturoi sau busuioc, la alegere. De asemenea, poate fi folosit produsul Audiron, pe o perioadă mai mare, aproximativ trei luni.

Preparaţi un amestec din migdale, sâmburi de dovleac, grâu şi ghee
Unul dintre remediile cel mai eficiente împotriva vertijului este următorul: se pun la înmuiat în apă un pumn cu migdale şi seminţe de dovleac descojite şi trei linguri cu boabe de grâu. Se lasă peste noapte, iar dimineaţa se pun în blender, pentru a obţine un amestec omogen. Apoi se adaugă două linguriţe cu ghee (unt clarifiat) şi lapte. Amestecul se încălzeşte, pentru a permite untului clarifiat să se lichefieze. Acest remediu hrăneşte întregul sistem nervos, fiind recomandat atât celor care suferă de vertij, dar şi în cazuri de surmenaj intelectual, debilitate şi Alzheimer.

Gingko Biloba, un remediu eficient
Dacă suferiţi de vertij evitaţi să faceţi mişcări anormale, de exemplu îndoirea gâtului într-o parte în timp ce priviţi în sus. De altfel, este foarte important să nu faceţi niciodată mişcări bruşte.
De asemenea, dacă vă confruntaţi frecvent cu stări de vertij, este bine să aveţi mereu la dumneavoastră pulbere de ghimbir uscat. Administrarea sublinguală a unui vârf de linguriţă cu ghimbir diminuează simptomele de ameţeală, precum şi pe cele de greaţă, fiind un bun antiemetic.
Gingko Biloba se numără printre cele mai bune plante pentru îmbunătăţirea circulaţiei cerebrale, prin urmare este un remediu excelent împotriva vertijului.

Recomandări

MENTAL HERBAL: îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului nervos central, stimulează circulaţia cerebrală şi măreşte aportul de oxigen în zona creierului fiind recomandat persoanelor care suferă de vertij, de dificultăţi de învăţare şi de focalizare a atenţiei şi celor care întâmpină greutăţi în stocarea şi reactualizarea informaţiilor. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
CIRCULATE: îmbunătăţeşte circulaţia sangvină la nivel cerebral, ajută în cazul în care nu vă puteţi concentra şi când sunteţi obosiţi fizic şi psihic (sindrom de suprasolicitare). De asemenea, îmbunătăţeşte circulaţia la nivel periferic, fiind binevenit în cazul mâinilor şi picioarelor reci. Administrare: două capsule pe zi, timp de minimum două luni.
MEMORIE - LINIA VERDE: este indicat în cazul sindromului vertiginos, al tulburărilor de memorie şi concentrare, insuficienţei circulatorii cerebrale, aterosclerozei, depresiei şi stării anxioase, fiind totodată un foarte bun tonic nervos. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi, până la ora 15:00. Tratamentul se urmează minimum trei luni cursiv.
BRAHMI: este un bun tonic nervos, ce acţionează prin stimularea activităţii cerebrale, îmbunătăţeşte memoria, ajută în cazul vertijului şi dă o stare de calm şi de bine. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.

Sfat! Nu intraţi în panică în momentul declanşării unei crize, deoarece aceasta înrăutăţeşte şi mai mult situaţia. Respiraţi adânc, luaţi remediile pe care le aveţi la îndemână, staţi aşezaţi şi fixaţi-vă privirea pe un obiect stabil.