Main menu

header

de Ana Trifan

Pastele de dinţi, periuţele, pulberea de curăţat dantura sau apa de gură nu existau cu sute de ani în urmă, aşa că oamenii trebuiau să apeleze la ajutorul naturii pentru a-şi menţine dantura sănătoasă.

Argilă şi glicerină pentru gingii sensibile
Dacă aveţi dinţii şi gingiile sensibile aveţi nevoie de o pastă obţinută din următoarele ingrediente: o jumătate de cană argilă albă, o jumătate de cană cu glicerină, 35-40 de picături de ulei esenţial de mir, şapte-opt picături de ulei esenţial de mentă şi şapte-opt picături de ulei esenţial de cuişoare. Se amestecă bine ingredientele până se obţine o pastă fină şi se depozitează într-un recipient ce are capac.

Aroma de cocos conferă o respiraţie plăcută
Combinaţi trei linguriţe cu bicarbonat, două linguriţe cu ulei de cocos şi 20-25 de picături de ulei esenţial de mentă (puneţi câte puţin, până ajungeţi la gradul de aromă dorit). Dacă preferaţi ca pasta să fie uşor dulce puteţi adăuga câteva picături sau un praf de îndulcitor din ştevie (se găseşte la magazinele de produse naturiste). Amestecaţi bine până obţineţi din aceste ingrediente o pastă omogenă, pe care o depozitaţi într-un vas ce se poate închide sau acoperi, astfel încât gustul preparatului să nu se altereze.

Cicatrizaţi rănile din gură cu cimbru
Prin folosirea acestei paste de dinţi ajutaţi ţesutul afectat de răni, din jurul dinţilor, să se vindece. Aveţi nevoie de: un sfert de cană cu argilă albă, un sfert de cană cu bicarbonat, o treime de linguriţă cu sare fină de mare, 20 de picături de tinctură de mir, opt picături de ulei esenţial de cimbru, opt picături de ulei esenţial de arbore de ceai şi o jumătate de cană cu glicerină vegetală. Amestecaţi bine aceste ingrediente, apoi puneţi pasta obţinută într-un recipient ce se închide şi pe care îl veţi păstra într-un spaţiu răcoros, departe de lumină.

Mestecaţi beţişoare de neem
Unul dintre „instrumentele” folosite pe vremea când nici nu se auzise de periuţe de dinţi era beţigaşul de neem. Acesta s-a dovedit plin de calităţi şi poate fi utilizat cu succes şi astăzi. Se udă şi apoi se mestecă până devine moale şi se transformă într-un fel de periuţă de dinţi de unică folosinţă, ce va curăţa dantura.

Luptă cu succes împotriva bacteriilor
O pastă excelentă pentru eradicarea bacteriilor din gură se obţine din: o jumătate de cană cu bicarbonat, o jumătate de linguriţă cu sare fină de mare, o jumătate de linguriţă cu borax, 2 linguriţe cu hidrogen peroxid 3%, o lingură cu gel de aloe vera, o lingură cu ulei de cocos, patru picături de ulei esenţial de mirt, patru picături de ulei de scorţişoară şi 30 de picături de ulei esenţial de mentă. Se amestecă bine toate ingredientele, până se obţine o pastă uşor spumoasă şi se adaugă, după gust, îndulcitor de ştevie (pudră). Păstraţi combinaţia într-un recipient închis, departe de razele soarelui.

Bicarbonatul albeşte dantura
Natura vă poate ajuta nu numai la curăţatul dinţilor, ci şi la spălarea lor. Iată o pastă uşor de preparat şi intens folosită în vechime pentru că albea dantura. Aveţi nevoie de şase linguriţe cu bicarbonat, o treime de linguriţă cu sare fină, patru linguriţe cu glicerină şi 15 picături de extract de mentă. Amestecaţi-le bine până se formează o pastă uniformă, apoi puneţi-o într-un borcănel cu capac. După ce utilizaţi câte puţin din ea, aveţi grijă să închideţi ermetic borcanul.

Mai ieftine şi mai sigure

Pastele de dinţi preparate în casă sunt mult mai ieftine, în comparaţie cu cele de pe rafturile magazinelor. De asemenea, cele din comerţ mai conţin şi o serie de chimicale, arome şi coloranţi artificiali cu care nu e bine să vă intoxicaţi organismul. După cum aţi observat, ingredientele cel mai des întâlnite în aceste reţete sunt bicarbonatul, glicerina şi uleiul esenţial de mentă. Bicarbonatul este foarte bun pentru albirea dinţilor, glicerina asigură „baza” pastei de dinţi, fiind în acelaşi timp benefică pentru gingii, iar uleiul esenţial de mentă dă o aromă plăcută, ajutând în acelaşi timp la combaterea bacteriilor şi a eventualelor inflamaţii. Nu este însă obligatoriu să folosiţi uleiul esenţial de mentă. În funcţie de preferinţe şi de problemele pe care le aveţi cu dinţii sau cu gingiile, puteţi întrebuinţa şi uleiuri esenţiale de scorţişoară, de anason, de cuişoare şi altele.

- Mestecând neem, sistemul digestiv va avea parte de numeroase substanţe ce îl vor ajuta să funcţioneze mai bine şi, în acelaşi timp, vor combate inflamaţiile din cavitatea bucală.