Main menu

header

de Eugenia Golub

Pepenele galben (Cucumis melo) este un fruct originar din Asia tropicală, care are adevărate proprietăţi terapeutice, de care e bine să profităm în fiecare vară. Foarte parfumat şi cu un gust deosebit, pepenele galben este răcoritor, hidratant şi energizant, având în compoziţie apă, vitaminele A, B şi C şi oligoelemente.

Reglează fabricarea hormonilor
Potrivit cercetătorilor francezi, pepenele galben conţine principii active care au o structură asemănătoare tirozinei şi pot modifica activ secreţia glandei tiroide. Mai exact, aceste substanţe influenţează direct iodarea tirozinei, procesul care ajută la fabricarea hormonilor tiroidei în ţesutul glandei. În caz de hipotiroidie (deficit de secreţie tiroidiană), principiile active din pepene se fixează pe celulele secretoare şi le forţează să fabrice hormoni, iar în hipertiroidie (secreţia hormonilor tiroidieni este mai intensă), aceleaşi principii blochează mecanismul celular de eliberare a tiroxinei.

Stimulează funcţionarea bilei
Consumul de pepene galben are un efect benefic şi asupra altor glande, precum hipofiza, hipotalamusul endocrin şi glandele sexuale. Cei care vor să urmeze o cură de detoxificare pot consuma acest fruct ca mic dejun şi pe parcursul întregii zile, cu o jumătate de oră înainte de masă, timp de două-trei săptămâni. Pepenele galben este recomandat şi obezilor şi în dietele de slăbit (are sub 40 de calorii/100 g), pe timp de caniculă (fiind foarte hidratant şi răcoritor), în constipaţie, în caz de hemoroizi, pentru scăderea cantităţii de urină, în litiază, pentru stimularea funcţionării bilei şi în lupta cu radicalii liberi din organism.

Regenerează ţesuturile
Pentru uz extern, pepenele galben este indicat în arsuri uşoare sau alte inflamaţii ale pielii, sub formă de cataplasme. Acestea se prepară din apă distilată, lapte nefiert şi suc de pepene (în părţi egale). Şi în cosmetică este recomandată pulpa acestui fruct, pentru toate tipurile de ten, deoarece hidratează, hrăneşte şi regenerează ţesuturile.