Main menu

header

de Elena Şerban

Fiecare dintre noi are nevoie, din când în când, de o cură de detoxificare, iar acest anotimp este tocmai bun, deoarece pieţele sunt pline cu legume şi cu fructe proaspete. Din acestea se pot prepara sucuri delicioase şi sănătoase, care vă vor curăţa de toxinele acumulate.

Grepfrutul combate obezitatea
Lămâie. Datorită acizilor citric şi malic, glucidelor, sărurilor minerale, oligoelementelor, vitaminelor A, B1, B2, B3, C şi PP sucul de lămâie e indicat în reumatism, întărirea sistemului imunitar şi ulcere stomacale. De asemenea, poate combate infecţiile, obezitatea, ateroscleroza, demineralizarea, diareea, dizenteria şi paraziţii intestinali, ajutând creşterea la copii. Se administrează într-o jumătate de pahar cu apă îndulcită.
Grepfrut. Este excelent în oboseală, anorexie, insuficienţă hepatică, fragilitate vasculară, datorită conţinutului de minerale, vitamine B1, B2, C şi PP, enzime, pectină, acid citric şi altele. Acest suc este aperitiv, tonic, depurativ şi antihemoragic şi este indicat şi în dispepsii, stări febrile, artrită sau afecţiuni pulmonare. Se consumă câte trei pahare pe zi înainte de mesele principale.

Lichidul de pere, potrivit celor surmenaţi
Portocale. Despre citrice se ştie că fac foarte bine organismului. Însă, chiar şi sucul lor este indicat să fie consumat de persoanele care suferă de ateroscleroză şi febră sau sunt în convalescenţă, fiind util şi copiilor aflaţi în perioada de creştere. Un pahar cu suc înainte de mesele principale este binevenit.
Afine. Afinele conţin acid tanic natural, fructoză, mirtilină, vitamine şi alte substanţe valoroase. De aceea, sucul acestor fructe ajută la o bună funcţionare a vaselor de sânge. De asemenea, sucul de afine îndepărtează diareea, colitele, dizenteria, colibaciloza, prevenind chiar şi infecţiile urinare. Două pahare cu acest suc băute în fiecare zi ţin gripa departe. Preparatul se obţine prin zdrobirea fructelor bine coapte şi spălate în prealabil.
Pere. Se recomandă în reumatisme, gută, astenie, surmenaj, TBC, sarcină şi diaree, datorită conţinutului bogat în acizi, hidraţi de carbon, pectină, vitaminele A, B1, B2, C şi PP şi săruri minerale. Consumul recomandat este de trei pahare pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.

Morcovii împiedică îmbătrânirea precoce
Ardei gras. Siliciul pe care îl conţin ardeii graşi şi, implicit, sucul acestor legume ajută la sănătatea unghiilor, a părului şi a glandelor sebacee. De asemenea, contribuie la curăţarea pielii de petele închise la culoare. Este bun în colici intestinale şi crampe. Eficienţa sa creşte în combinaţie cu cel de morcov şi de spanac, într-o proporţie de 1:2:2. Se bea o cană cu suc cu 30 de minute înaintea meselor principale.
Castraveţi. Răcoritor, depurativ şi diuretic, sucul de castraveţi conţine vitaminele A, B şi C, oxid de calciu, magneziu şi sulf. Se recomandă pentru stările subfebrile, intoxicaţii, în reumatism sau în gută. Acest suc are şi avantajul că poate fi folosit şi extern, îndepărtând ridurile superficiale.
Morcovi. Sucul este folosit în combaterea ulcerului gastric şi duodenal, colită, diaree, constipaţie, boli hepato-biliare, intoxicaţii, boli de piele şi îmbătrânire precoce.

Ţelina, un bun aperitiv
Ridiche neagră. Calităţile ridichii negre se regăsesc şi în sucul preparat din această legumă. Acesta este colecistochinetic, aperitiv şi digestiv, diuretic, antialergic şi sedativ nervos. Este recomandat să fie consumat de bolnavii de litiaze biliare, colecistite, insuficienţă hepatică, afecţiuni pulmonare, bronşite cronice, astm, reumatism, gută, rahitism, alergii şi eczeme. Pentru a obţine zeama se foloseşte ridichea cu tot cu frunze. Se beau aproximativ 20-50 g pe zi, deoarece este concentrat şi puternic.
Ţelină. Excelent adjuvant în eliminarea excesului de apă din ţesuturi, sucul de ţelină poate fi utilizat în curele de slăbire. Este aperitiv, tonic al sistemului nervos şi general, remineralizant, diuretic, depurativ şi antireumatismal. Administrare: una-două linguriţe de trei ori pe zi, înainte de mese, sau câte o jumătate de pahar pe zi, timp de 20 de zile, în cure intensive.

Ceapa, „doctorie” în diabet
Cartofi. Sucul de cartofi se foloseşte în tratamentul ulcerului gastric, duodenal şi al diabetului. Se obţine prin centrifugarea tuberculilor foarte bine spălaţi. Este recomandat să fie consumat atunci când este proaspăt, deoarece se oxidează rapid şi îşi pierde o parte din calităţile terapeutice. Cantitatea optimă în care trebuie băut este de 250 ml, înainte de mesele principale.
Ceapă. Dacă se consumă în amestec cu sucul de ţelină sau de morcovi ajută foarte mult în lupta cu diabetul, cu bolile reumatice, prostatita şi edemele. Sucul se obţine dacă daţi prin răzătoare o ceapă mare, curăţată. Pentru a fi benefică organismului, cura se realizează progresiv: o jumătate de linguriţă în prima zi, o linguriţă întreagă cu suc în cea de-a doua zi şi aşa mai departe. Puteţi bea zilnic până la o jumătate de pahar cu suc de ceapă, însă nu depăşiţi această doză.

Zeama de mere, leac în ateroscleroză
Deosebit de bun la gust, acest suc are proprietăţi diuretice, antireumatismale şi laxative. Conţine zaharoză, celuloză, pectină, săruri minerale, vitamine: B1, PP, A, C. Este indicat în problemele de astenie fizică şi intelectuală, anemie şi demineralizare, reumatism, obezitate, stări febrile, gastrită, ulcer gastric, insomnii şi cefalee. Se administrează câte trei-patru pahare pe zi înainte de masă. Ateroscleroza este o altă afecţiune care nu prea rezistă în faţa sucului de mere.

Atenţie! Orice suc trebuie consumat imediat după preparare. Altfel, toate proprietăţile se pierd din cauza oxidării.

Sfat! În perioada administrării sucurilor este recomandat să se renunţe la carne şi la produsele care conţin amidon şi zaharuri.