Main menu

header

de Ana Trifan

Roşia e cunoscută pentru faptul că poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boli cardiovasculare, scăderea tensiunii şi micşorarea riscului de apariţie a cancerului. Din punct de vedere nutriţional, este o bună sursă de calciu, fier, fosfor, sulf şi potasiu, foarte necesare corpului. Este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, iar conţinutul acesteia creşte cu cât roşia este mai coaptă. În plus, are cantităţi importante de vitamine A şi B. Pe lângă beneficiile pe care le aduce organismului prin conţinutul său nutriţional, roşia este utilizată ca remediu într-o serie de probleme minore de sănătate.

1. Diaree şi greţuri matinale - Dacă suferiţi de diaree sau aveţi greţuri matinale în timpul sarcinii, beţi un pahar cu suc proaspăt de roşii cu puţină sare şi un praf de piper. Ca să preveniţi această problemă, consumaţi sucul de tomate în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol.

2. Ochi „injectaţi” - Pentru a scăpa de ochii care au vase de sânge vizibile, faceţi-vă o obişnuinţă din a consuma una-două roşii pe stomacul gol în fiecare zi, timp de cel puţin o lună.

3. Îndepărtează celulele moarte - Roşia este excelentă pentru purificarea şi împrospătarea pielii. Tăiaţi o roşie în felii şi frecaţi-le pe dermă, insistând pe zonele afectate de pori deschişi şi de puncte negre. Leguma va acţiona ca un peeling care va îndepărta celulele moarte. Roşiile conţin vitamina C, care are putere de vindecare şi un acid care elimină celulele moarte şi „destupă” porii înfundaţi, făcând ca pielea să fie fină şi strălucitoare.

4. Coşuri - Feliaţi o roşie şi puneţi bucăţile pe zonele afectate de acnee. Roşiile sunt bogate în vitamina A, care împiedică producţia în exces de sebum ce cauzează coşurile. Vitamina A are, de asemenea, calităţi care accelerează vindecarea cicatricelor provocate de acnee.

5. Cearcăne şi pungi sub ochi - Faceţi o pastă dintr-o linguriţă cu suc proaspăt de roşii, o jumătate de linguriţă cu suc de lămâie, un praf de turmeric şi puţină argilă. Ţineţi pasta pe zona de sub ochi timp de zece minute. Cearcănele se vor estompa după două săptămâni în care urmaţi acest tratament dimineaţa şi seara.

6. După plajă - Frecaţi cu unt câteva felii de roşii şi aplicaţi-le pe pielea afectată de arsuri. Aciditatea închide porii, iar substanţele prezente în roşie vor calma durerea şi mâncărimile.

7. Eczeme - Dacă aveţi o problemă de piele cum ar fi o eczemă sau o extremă sensibilitate la lumina soarelui, atunci încercaţi să beţi cel puţin o jumătate de litru de suc proaspăt de roşii zilnic. Veţi observa diferenţa după câteva săptămâni de tratament.

8. Răni şi zgârieturi - În medicina tradiţională a indienilor din America, frunzele de roşie sălbatică se aplicau pe răni pentru vindecare. Tăiaţi o felie de roşie şi plasaţi-o pe rană. Infecţia se va vindeca, şi rana se va închide în una-două zile.

9. Ulceraţii ale gurii - Dacă aveţi răni ale gingiilor sau ale cavităţii bucale, faceţi gargară cu suc de tomate de trei-patru ori pe zi.

10. Anemie - Dacă sunteţi anemici, beţi un amestec de suc de mere cu suc de roşii. Conţinutul bogat în fier al roşiilor vă va ajuta să scăpaţi de anemie.

11. Hipertensiune - Roşiile sunt bogate în potasiu, fapt ce duce la scăderea tensiunii. Faceţi un suc proaspăt din două roşii mari, adăugaţi o linguriţă cu zeamă de lămâie, un pic de busuioc şi un praf de boia iute. Beţi acest tonic în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, timp de trei-patru zile şi repetaţi la două săptămâni.

12. De folos în curele de slăbire - 100 g roşii conţin doar 20 de calorii care sunt uşor absorbite de corp. Conţinutul scăzut în calorii face ca tomatele să fie alimente ideale pentru persoanele supraponderale în regimurile de slăbire, deoarece au numeroase vitamine şi minerale esenţiale. În plus, umplu stomacul, oferind senzaţia de saţietate.

Pont! Roşia e cunoscută şi pentru capacitatea de a trata afecţiuni precum cele legate de tractul urinar, ale ficatului sau ale intestinelor - indigestia, constipaţia - şi e de folos în diabet. Totodată, ajută corpul să scape de toxine.