Main menu

header

de Dana Purgaru

Bărbaţii care beau mai mult de şase ceşti cu cafea pe zi au un risc de dezvoltare a celei mai letale forme a cancerului de prostată cu 60% mai scăzut. Aceasta este concluzia unui studiu amplu realizat de cercetătorii de la Şcoala Harvard pentru Sănătate Publică din SUA.

Rezultatul este acelaşi în cazul sortimentului fără cofeină
Chiar şi în cazul în care bărbaţii beau între una şi trei ceşti cu cafea zilnic, riscul de dezvoltare a cancerului va fi cu 30% mai scăzut. În cadrul cercetărilor efectuate, rezultatele au fost aceleaşi chiar dacă bărbaţii au consumat cafea cu cofeină sau decofeinizată. Acest fapt îi duce pe cercetători la concluzia că scăderea riscului de a dezvolta cancerul de prostată este asociată cu antioxidanţii şi substanţele antiinflamatoare pe care cafeaua le conţine.
De asemenea, s-a observat un risc scăzut de dezvoltare a cancerului de prostată chiar şi la bărbaţii care beau cafea, dar care îşi măresc riscul de dezvoltare a cancerului prin fumat şi sedentarism.

Se recomandă analizele frecvente
Studiul a examinat consumul de cafea la 47.911 bărbaţi din Statele Unite. Aceştia au declarat, o dată la patru ani, ce cantitate de cafea au consumat, începând din anul 1986 şi până în 2008. În timpul cercetărilor s-au descoperit 5.035 de cazuri de cancer de prostată, dintre care 642 letale.
Această maladie este cea mai întâlnită formă de cancer diagnosticată în rândul bărbaţilor. Nu este întotdeauna mortală şi un test de sânge poate detecta din timp tumoarea şi o poate clasifica în funcţie de gravitate pe o scară intitulată scorul Gleason. Cu cât punctajul este mai mare, cu atât riscul de răspândire este mai crescut.

Efecte pozitive pentru femeile de peste 50 de ani

O cercetare efectuată în Suedia pe 34.600 de femei, cu vârsta între 49 şi 83 de ani, arată că o cană cu cafea pe zi are un efect pozitiv, reducând cu un sfert riscul de atac cerebral. Studiul a urmărit viaţa acestor femei de-a lungul a zece ani. Efectul pozitiv s-a păstrat şi în cazul femeilor care au băut chiar şi cinci ceşti cu cafea pe zi. Explicaţia este că celebra cafea reduce inflamaţiile şi stresul oxidativ şi măreşte senzitivitatea la insulină, consideră oamenii de ştiinţă.