Main menu

header

de Eugenia Golub

Consumate proaspete sau sub formă de dulceaţă, compot, sirop, suc, în tarte şi alte preparate culinare, vişinele sunt fructe de sezon de care este bine să profităm, datorită gustului lor deosebit, dulce-acrişor, dar şi a proprietăţilor terapeutice. Sunt bogate în apă (88,6%), zaharuri, acizi, pectine, proteine, celuloză, tanini, săruri minerale (potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, cupru, zinc), vitamine (A, B1, B2, B9, C, E, PP) şi caroten şi au 50 kcal./100 g.

Curăţă şi stabilizează
Vişinele ajută la detoxificarea organismului, în special a rinichilor, şi sunt indicate în curele de slăbire. Ele scad nivelul colesterolului rău, al trigliceridelor, al acidului uric din sânge, dar şi riscul apariţiei diabetului. Aceste fructe acrişoare previn apariţia gutei şi a efectelor stresului la nivel celular, stabilizează ritmul cardiac şi contribuie la sănătatea pielii.

Ameliorează constipaţia
Diabeticii, pletoricii, cardiacii şi obezii îşi pot ameliora starea de sănătate dacă ţin o cură cu vişine (se consumă câte o jumătate de kilogram de fructe timp de una-două zile pe săptămână, fără a se mânca altceva).
În plus, aceste fructe pot fi de un real ajutor şi în afecţiuni ale stomacului şi căilor respiratorii, contribuie la ameliorarea constipaţiei (fiind uşor laxative), au rolul de a reface fibrele musculare, ajută organismul să se relaxeze şi au efect antiinflamator şi analgezic.

Zeama vă scapă de dureri
Sucul de vişine, obţinut prin pasarea fructelor, are un efect asemănător cu unele medicamente antiinflamatorii nestoroidiene, fiind recomandat în afecţiuni inflamatorii însoţite de durere, precum artrita, guta, dureri musculare, dureri de spate, stări febrile, boli vasculare, bronşite, astm, indispoziţii psihice şi insomnie.

Pont! 300 de grame de vişine, mâncate în fiecare zi, pot reduce grăsimea de pe abdomen.