Main menu

header

de Liliana Simidon

Rinita este un termen general, folosit pentru a denumi iritaţia sau inflamaţia mucoasei nazale. Principalul simptom al acesteia este reprezentat de faptul că nasul începe să curgă. În plus, mai pot apărea congestie nazală, mâncărime la nivelul ochilor, al urechilor, gâtului şi nasului, lăcrimare, diminuarea simţului olfactiv şi, eventual, senzaţia de înfundare a urechilor. Remediile din surse naturale pot face minuni în acest caz.

Trageţi pe nas apă cu sare
Una dintre cele mai frecvente cauze ale rinitei este răceala comună, în urma căreia mucoasa nazală nu se reface integral. Rinita mai poate fi provocată de alergii sau de anumiţi factori iritanţi cum ar fi fum, substanţe chimice, praf sau polen.
Pentru a scăpa de această neplăcere puteţi încerca mai multe metode eficiente. Spre exemplu, în fiecare dimineaţă trageţi pe nas apă cu sare. Procedaţi astfel: preparaţi o soluţie salină de concentraţia serului fiziologic (o lingură cu sare la un litru de apă călduţă). Puneţi această soluţie salină în căuşul palmei şi trageţi apa alternativ pe fiecare nară, ţinând cealaltă nară astupată cu degetul mare, după care eliminaţi apa pe gură. Această metodă curăţă căile nazale, ajutând la eliminarea mucusului de la nivelul sinusurilor. Dacă procedura vi se pare prea complicată, pur şi simplu umpleţi o seringă cu soluţia salină şi introduceţi-o în nări, irigând astfel căile nazale. De asemenea, puteţi pune câte o picătură de zeamă de lămâie în fiecare nară de trei-patru ori pe zi.

Faceţi inhalaţii cu eucalipt
Inhalaţiile cu infuzii din plante sunt, de asemenea, de ajutor, mai ales dacă folosiţi şi ulei volatil de eucalipt, de lavandă sau de mentă.
Pentru a preveni inflamaţia şi infectarea sinusurilor trebuie să vă menţineţi în permanenţă organismul hidratat, consumând o cantitate adecvată de apă. Argintul coloidal inhibă dezvoltarea bacteriilor şi a altor agenţi patogeni, de aceea îl puteţi folosi cu succes în locul antibioticelor.
Mai puteţi încerca să amestecaţi câte 30 de picături de tinctură de soc, de nalbă, de echinacea şi de cimbru, puneţi-le în apă călduţă şi luaţi acest remediu de trei ori pe zi. Întăreşte sistemul imunitar şi este de un real folos în tratarea rinitelor alergice.
Aplicaţi câte două picături de ulei de susan, unguent de gălbenele sau ulei de cătină în fiecare nară, cel puţin o dată pe zi. Emoliată, mucoasa nazală va face imposibil ca particulele de polen să elibereze substanţele care agravează rinita, acestea având nevoie de o suprafaţă apoasă.

Mâncaţi alimente bogate în vitamina C
Puneţi pe frunte comprese cu hrean ras. Acesta se rulează într-o cârpă roşie de bumbac şi se stropeşte cu puţin biter suedez. Se unge bine fruntea cu unguent de gălbenele şi se pune compresa, care va fi ţinută maximum o oră. Utile sunt şi compresele cu sare de mare grunjoasă încălzită (se trece fierul de călcat uşor încins peste această compresă) şi biter suedez (după ce v-aţi uns în prealabil cu unguent de gălbenele) sau cu foi de varză strivite (după ce s-a scos nervura principală).
Vitamina C este cunoscută ca fiind un antihistaminic natural, de aceea trebuie introduse în dietă alimente bogate în aceasta (măceşe, cătină, pătrunjel şi citrice). Eliminaţi lactatele din alimentaţie, deoarece laptele creşte cantitatea de mucus de la nivelul capului.
Evitaţi să staţi în aer condiţionat, în încăperi unde sunt ventilatoare care direcţionează aerul din afară şi nu lăsaţi rufele afară la uscat (pentru a nu se depune polen pe acestea). Este bine să folosiţi un umidificator în camera în care staţi cel mai mult şi în care dormiţi.

Recomandări

COUGH KALP: elimină depunerile aderente de mucus şi înlătură dificultăţile respiratorii, ajutând astfel la tratarea rinitelor alergice. Întăreşte sistemul imunitar şi este eficient pentru vindecarea oricărui tip de tuse. Administrare: una-două linguriţe de trei ori pe zi.
BIOSEPT (antibiotic natural): este recomandat în cazul infecţiilor respiratorii (răceli, rinite, amigdalită, faringită, bronşită), având proprietăţi antibiotice, antivirale, antiinflamatorii, emoliente şi expectorante. Administrare: trei capsule pe zi.
TULSI: antimicrobian natural, recomandat pentru congestia sinusurilor, stări gripale, răceli, tuse uscată şi productivă. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
VASAKA: poate fi folosit pentru rinitele alergice, faringită, tuse seacă sau cu expectoraţie şi tuberculoză pulmonară. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
CRUX (sirop): ajută la eliberarea căilor respiratorii şi are acţiune antiinflamatorie şi antibacteriană asupra tractului respirator. Contribuie la creşterea imunităţii la nivelul căilor respiratorii şi calmează tusea provocată de fumat. Administrare: o linguriţă de trei ori pe zi (copii) sau o lingură de trei ori pe zi (adulţi).

De reţinut! Studii preliminare arată că spirulina poate proteja împotriva reacţiilor alergice, prevenind eliberarea histaminei.