Main menu

header

de Cristina Cristache

Banana este unul dintre cele mai bune fructe, nu numai din punct de vedere al gustului, cât şi al sănătăţii, având un conţinut impresionant de potasiu, dar şi de calciu, magneziu şi zinc.

Pline de potasiu
S-a demonstrat ştiinţific că o banană pe zi diminuează riscul apariţiei infarctului cu până la 40%. Banana mai este recomandată şi în numeroase boli precum: stres, constipaţie, depresie, anemie sau crampe musculare. Cel mai important compus al acestui fruct este potasiul, care se mai găseşte în spanac, nuci, lapte, peşte şi linte. Deficitul acestui mineral din organism poate fi asociat cu aritmii cardiace, stări de iritabilitate, ameţeli, dar şi diaree.

Eficace în lupta contra fumatului
Există studii care arată că bananele sunt un bun medicament pentru cei care vor să renunţe la fumat, acestea conţinând vitaminele A, B6, B12 şi C. Cele trei banane pe care medicii vă sfătuiesc să le mâncaţi pe zi fac mai uşor de suportat lipsa nicotinei.
De asemenea, conţin fier, deci sunt indicate în anemiile feriprive atât la copii, cât şi la vârstnici, şi ajută la eliminarea excesului de apă din ţesuturi, deci pot fi un mijloc de profilaxie a celulitei.
Sunt ideale şi pentru cei care au dereglări intestinale, care suferă de boli ale rinichilor, datorită conţinutului scăzut de proteine şi sare şi a cantităţii însemnate de carbohidraţi, dar şi pentru persoanele supraponderale, deoarece nu conţin sodiu.

Coaja combate negii
Amidonul pe care îl conţin bananele are proprietăţi calmante şi remineralizante, care le fac utile în tratamente faciale. Astfel, aceste fructe se pot aplica pe ten, sub formă de mască, în combinaţie cu o lingură cu miere.
Pentru a reduce o eventuală iritaţie şi umflăturile încercaţi să frecaţi locul afectat cu partea internă a coajei de banană. Până şi negilor le poate veni de hac dacă sunt badijonaţi cu coajă de banană.

Căptuşeşte pereţii stomacului
Banana este un leac bun împotriva mahmurelii, mai ales dacă e mâncată sub forma unui milkshake îndulcit cu miere. Fructul calmează stomacul şi, cu ajutorul mierii, reface nivelul de zahăr din sânge, în timp ce laptele calmează şi hidratează organismul.
În plus, banana este folosită cu succes în dietele pentru regularizarea traficului intestinal, deoarece are o textură fină şi moale, fiind singurul fruct care poate fi consumat crud fară a face rău celor suferinzi de ulcer. În caz de gastrită, banana neutralizează aciditatea crescută şi reduce iritaţiile, căptuşind pereţii stomacului.

Pont! Nu consumaţi banane care au culoarea galben pal sau verde, pentru că în acest caz ele conţin amidon greu digerabil.

Ameliorează simptomele depresiei

Adevărată „bombă” de vitamine, minerale şi oligoelemente, banana nu trebuie să lipsească din meniul sportivilor sau al intelectualilor supuşi zilnic unui nivel ridicat de stres. Acest fruct este un adevărat izvor de sănătate. Mai mult, el conţine trytophan, un tip de proteină care este transformat în serotonină o dată ce ajunge în organism şi induce starea de bine şi de fericire. S-a descoperit că bananele pot ameliora şi simptomele depresiei şi pot ajuta la calmarea sistemului nervos. Acest fapt se datorează conţinutului ridicat de vitamina B.

Atenţie! Din cauza conţinutului ridicat de carbohidraţi şi zaharuri, bananele sunt contraindicate diabeticilor.

Sfat! În caz de arsuri solare se aplică pe piele banană zdrobită, pentru calmarea durerilor şi reducerea inflamaţiilor.