Main menu

header

de Elena Şerban

Deşi au un nume italienesc, dovleceii zucchini sunt originari din America Centrală. AMai sunt cunoscuţi sub numele de courgutt sau dovlecei de vară şi sunt foarte populari şi în Europa. Au un înveliş lucios, de culoare verde-închis şi nu au ţepi. De la ei se întrebuinţează fructele foarte tinere, pentru prepararea unor mâncăruri precum supe, sufleuri, dovlecei umpluţi sau musaca. Spre deosebire de specia comună, zucchini se pot consuma şi în stare crudă, ca şi castraveţii.

Indicaţi celor care vor să slăbească
În afară de faptul că sunt foarte hrănitori, dovleceii zucchini sunt excelenţi în regimul alimentar al persoanelor care vor să slăbească, dar şi al celor care vor să se păstreze zvelte. Acest lucru este posibil deoarece zucchini sunt săraci în calorii, ei având doar 17 calorii la 100 g.
Deoarece nu conţin grăsimi saturate sau colesterol, lunguieţele legume pot fi consumate de persoanele care au un nivel mare al colesterolului rău.
Nici coaja, care de obicei se aruncă la dovleceii consumaţi în România, nu este de neglijat. Ea este plină de fibre, fapt ce ajută la reducerea constipaţiei. Prin urmare, consumul de zucchini cu tot cu coajă protejează contra instalării cancerului de colon.

Folaţii protejează fătul
Leguma este indicată în regimul alimentar al femeilor care intenţionează să devină mame. Explicaţia oferită de nutriţionişti este aceea că dovleceii conţin 24 mcg de folaţi sau 6% RDA la 100 g de legumă. Folaţii sunt importanţi în diviziunea celulelor şi pot ajuta la prevenirea defectelor tubului neural al fătului.
Aceste legume cu nume italian sunt şi o sursă foarte bună de potasiu. Graţie acestui fapt, consumatorii sunt protejaţi de efectele negative ale sodiului din alimentaţie prin reducerea presiunii sângelui şi pulsului. În plus, potasiul ajută la controlul pulsului şi al presiunii sângelui.
Alte elemente conţinute de zucchini proaspăt sunt: vitaminele A şi C şi B-complex: thiamina, pyridoxina, riboflavina, dar şi minerale precum fier, mangan, fosfor şi zinc.

Florile pot fi preparate în salate
Florile de zucchini au culoare galben-aurii şi pot fi mâncate în salate, fiind una dintre cele mai apreciate delicatese. Pentru a fi şi mai gustoase, ele trebuie recoltate dimineaţa devreme, până în ora 8:00. Aveţi grijă ca, după recoltare, să deschideţi fiecare floare în parte, pentru a îndepărta insectele care şi-ar fi putut face cuib în interior.

Pont! Alegeţi zucchini mici spre medii, cu învelişul lucios, verde închis şi tare (cea mai mare mărime pentru zucchini este de 15-20 cm lungime şi 5 cm în diametru).

Atenţie! Aceste legume trebuie depozitate maximum trei zile, în pungi de plastic, în compartimentul de jos al frigiderului.