Main menu

header

de Elena Şerban

O plantă din flora României, dar mai puţin cunoscută în farmacia verde, este iarba degetelor (Potentilla reptans). Numele deosebit i se trage de la faptul că frunzele sale au formă de degete, fiind, de asemenea, compuse din cinci foliole sesile. Această specie târâtoare înfloreşte în perioada mai-august, iar florile au culoarea galben intens.

Bună în diaree, gingivite şi hemoragii
În urma recentelor cercetări efectuate pe această plantă s-a dovedit că ea are efecte antidiareice, antidermice, antireumatismale, antiinflamatoare, dar şi antihemoragice. Prin urmare, infuzia preparată din iarba degetelor se foloseşte în caz de diaree, stări febrile, reumatism, gingivite şi hemoragii. Specialiştii recomandă administrarea zilnică, în perioada în care o persoană are simptomele prezentate mai sus, a două-trei căni cu infuzie. Aceasta se prepară prin opărirea unei linguriţe cu plantă într-o cană cu apă fierbinte. Se îndulceşte cu miere şi se bea cu înghiţituri mici.

Combate durerile de cap
În general, această plantă e utilizată în amestec cu altele. Unul dintre cele mai eficiente preparate, indicat mai ales în caz de dureri de cap, este cel realizat din 13 grame de frunze de salcie, 13 g de iarba degetelor, 8 g filimică şi o cană cu apă fierbinte. După ce îl lăsaţi la infuzat un sfert de oră strecuraţi şi apoi îl consumaţi îndulcit cu miere. Întreaga cantitate se bea cu înghiţituri mici, de-a lungul unei zile.

Reduce pistruii
Această plantă se poate folosi şi în uz extern. Astfel, dacă veţi pune câteva plante proaspete, uşor strivite, în jurul gâtului, veţi scăpa de eventualele dureri. De asemenea, dacă veţi fierbe o mână cu plantă într-o cană cu apă, timp de două minute, veţi obţine un decoct cu efecte benefice în reducerea roşeţii pielii şi a pistruilor.

Ştiaţi că... cele cinci petale ale plantei simbolizează iubirea, înţelepciunea, puterea, abundenţa şi, mai ales, sănătatea?