Main menu

header

de Ana Trifan

Abia reuşiţi să vă ridicaţi din pat dimineaţa, iar primul gând vă e la o cană cu cafea? După-amiaza aveţi nevoie iar de cafea ca să vă puneţi pe picioare şi chiar şi aşa nu mai reuşiţi să scăpaţi de senzaţia de oboseală? Din păcate, foarte multă lume recurge la cofeină fie că e vorba despre cea din cafea, din băuturile de tip cola sau energizante. Aceste variante energizează corpul doar pe termen scurt şi provoacă dependenţă, fluctuaţii ale glicemiei şi afectează glandele suprarenale, determinând organismul să fie mai vulnerabil la stres.

Luaţi polen în fiecare zi
Natura oferă multe surse de energizare, care acţionează pe termen lung şi fără efecte adverse. Printre cele mai eficiente se numără polenul, lăptişorul de matcă, ginsengul siberian, spirulina, gotu kola şi ardeiul cayenne (iute).
Polenul a fost considerat mereu o sursă de tinereţe veşnică în marile cărţi religioase (Biblia, Talmudul sau Coranul), în scrierile din vechiul Orient, Grecia, Imperiul Roman sau în Orientul Mijlociu. Atleţii greci îl consumau cu regularitate pentru a-şi creşte puterea şi vitalitatea. Polenul conţine nu mai puţin de 22 de aminoacizi, factori antibiotici naturali, antioxidanţi, 18 enzime care ajută digestia şi alte funcţii ale organismului, glucozide (sursă naturală de energie în corp), hormoni vegetali, 27 de minerale şi cel puţin 16 vitamine (vitaminele A, C, E şi complexul B). Este considerat cel mai complet nutrient natural. Studii recente realizate de oamenii de ştiinţă americani au arătat că acesta are şi numeroase proprietăţi anticancerigene. Atenţie! Nu trebuie consumat de cei care sunt alergici la polen sau la înţepăturile de albine.

Ginsengul siberian stimulează sistemul imunitar
Una dintre plantele utilizate pentru calităţile sale medicinale de mii de ani este ginsengul siberian. Este una dintre puţinele specii cu caracter adaptogen, ceea ce înseamnă că asigură normalizarea funcţiilor organismului. Inhibă stresul glandelor suprarenale şi acţionează ca un stimulator al imunităţii, luptând în mod special cu efectele negative provocate de stres şi de depresie.
Ajută ficatul să scape de toxinele dăunătoare, inclusiv de cele cauzate de agenţii chimioterapeutici şi de radiaţiile folosite în cazurile de cancer. Ginsengul siberian stimulează şi activitatea mai multor componente ale sistemului imunitar - celulele B şi T - ceea ce îl face excelent pentru tratarea sindromului de oboseală cronică, deoarece creşte nivelul de energie al organismului pe timp îndelungat.

Gotu kola, leac pentru oboseală
Spirulina, o algă unicelulară, a fost descoperită de azteci, care au transformat-o într-un element de bază al dietei lor. Este bogată în proteine, o importantă sursă de vitamina B12 (numită şi vitamina energiei), opt minerale şi alte şapte tipuri de precursori ai vitaminei A, numiţi carotenoide. Conţine şi clorofilă, pigmentul verde care dă spirulinei culoarea şi care purifică sângele. Una dintre cele mai importante calităţi ale acestei alge este că energizează, fără niciun fel de efecte adverse.
Gotu kola e o plantă care conţine numeroşi nutrienţi şi fitochimicale cu rol în vindecare. Este una dintre principalele plante folosite de naturişti pentru a trata oboseala şi depresia - energizează organismul fără a aduce efectele negative ale cafelei. Spre deosebire de cafea care, dacă este băută după-amiază, provoacă insomnii, Gotu kola îmbunătăţeşte calitatea somnului.

Ho shou wu, tonic asiatic
Cunoscută şi ca fo-ti, ho shou wu este rădăcina unei plante folosită de secole în medicina tradiţională chineză. Acţionează ca un tonic, energizând şi având în acelaşi timp un efect calmant. Conţine o formă naturală de lectină care ajută la vindecarea problemelor arteriale şi scade presiunea sângelui. Studiile de laborator au arătat că ho shou wu reduce colesterolul şi trigliceridele. În plus, testele pe animale au mai demonstrat că împiedică depunerea colesterolului pe artere.

Adăugaţi ardei cayenne în hrană
Adăugaţi în mâncare, consumaţi proaspeţi, uscaţi sau măcinaţi, ardeii cayenne cresc energia, îmbunătăţind circulaţia. S-au dovedit eficienţi în tratarea răcelilor, a sinusurilor înfundate şi reduc durerile şi inflamaţiile.

Vitaminizare cu lăptişor de matcă
Lăptişorul de matcă este o secreţie a albinelor tinere din stup, numite doici, şi reprezintă o sursă importantă de vitamine din complexul B. Conţine, de asemenea, şi alte vitamine, minerale, hormoni, enzime, 18 aminoacizi, substanţe naturale antibiotice şi antibacteriene. Este folosit de secole pentru tratarea astmului bronşic, a pancreatitei, a bolilor de ficat, a insomniei, a bolilor de rinichi, a fracturilor şi a problemelor de imunitate, însă are şi capacitatea de a energiza organismul.

Pont! Atleţii din întreaga lume folosesc ginsengul siberian în perioada antrenamentelor, deoarece are reputaţia de a creşte rezistenţa la stres, de a îmbunătăţi performanţele, de a reduce oboseala.