Main menu

header

de Elena Şerban

Adenomul de prostată, cancerul de prostată, cel scrotal, genital şi renal, hepatitele, ulcerul şi afecţiunile din sfera genitală îşi găsesc alinarea şi chiar vindecarea datorită unei singure plante: pufuliţa, cunoscută ştiinţific sub numele de Epilobium parviflorum. De la aceasta se foloseşte totul, atât părţile aeriene, cât şi cele subterane, din care se pot prepara infuzii, tincturi şi decocturi.

Tinctura se asimilează rapid în organism
În caz de adenom de prostată şi hepatită virală, tinctura este excelentă. De altfel, în afara afecţiunilor hepatice foarte grave şi a celor maligne, tinctura este cel mai folosit preparat, deoarece este rapid asimilată de organism şi are efecte imediate. Aveţi nevoie de 200 g pulbere de pufuliţă, obţinută prin măcinarea plantei uscate. Amestecaţi-o cu 200 ml alcool de 70 de grade şi lăsaţi la macerat, într-un vas închis ermetic, timp de zece zile. Strecuraţi apoi printr-un tifon foarte fin şi puneţi preparatul obţinut în vase închise la culoare. Tinctura se administrează înaintea meselor principale, amestecându-se o linguriţă cu tinctură într-un pahar cu apă plată. Bolnavii trebuie să îşi administreze acest tratament în reprize de cel puţin trei luni pe an.

În caz de ciroză, amestecaţi-o cu anghinare şi pelin
Pufuliţa este foarte eficientă în caz de boli hepatice dacă este combinată cu alte plante, printre care rostopasca, anghinarea şi pelinul. În fapt, e vorba despre combinaţii de tincturi obţinute din aceste plante. Astfel, în orice fel de tip de hepatită puteţi utiliza un amestec obţinut din 50 ml tinctură de pufuliţă şi 50 ml tinctură de rostopască (se obţine după aceeaşi reţetă ca aceea din pufuliţă). Bolnavul trebuie să bea o jumătate de pahar cu apă plată în care se adaugă o linguriţă cu amestecul de tincturi prezentat mai sus. Lichidul se bea întotdeauna înainte de masă.
Dacă este vorba despre ciroză, se administrează un amestec obţinut din 30 g pulbere de pufuliţă, 30 g pulbere de anghinare (Cinara scolymus) şi 30 g pulbere de pelin (Artemisia bsinthium). Cantitatea necesară ce se recomandă din acest amestec este de o linguriţă de patru ori pe zi, pe stomacul gol.

Decoctul are efect pozitiv pentru pacienţii operaţi la prostată
Infuzia de pufuliţă este un alt preparat eficient în caz de afecţiuni tumorale, în special cele localizate în zona rinichilor, pe traiectul urinar sau la prostată. Se administrează în cure de lungă durată (minimum şase luni pe an), câte trei căni pe zi, pe stomacul gol. Ea se prepară opărind o lingură cu vârf cu plantă cu o cană cu apă fiartă. Se consumă după ce se lasă să se infuzeze un minut.
Decocotul obţinut din această plantă are efect maxim în cazul pacienţilor abia operaţi la prostată. Se prepară din două linguriţe cu plantă uscată şi 250 ml de apă rece. Se fierbe cinci minute, se infuzează un minut, se strecoară şi se beau două căni pe zi.

Pont! Decoctul preparat din 30 g de rădăcină de pufuliţă fiartă într-un litru de apă timp de trei minute poate fi utilizat cu succes sub formă de gargară în stomatite, faringite şi afte.