Main menu

header

de Anda Postolache

În timpul verii, necesitatea hidratării corecte a organismului devine tot mai evidentă pentru toată lumea. Din păcate, în comerţ se găsesc aproape numai băuturi răcoritoare pline de aditivi alimentari. Iată câteva idei de limonade, 100% naturale, sănătoase şi gustoase, pe care le puteţi prepara singuri acasă sau la serviciu.

Lămâia şi menta, surse de nutrienţi
Se foloseşte o ceaşcă de frunze proaspete de mentă, bine spălate. La o jumătate de litru de apă se pune sucul a două lămâi stoarse bine, cu pulpă cu tot, şi se îndulceşte cu miere sau cu zahăr, după gust. Frunzele de mentă se toacă mărunt şi se fierb timp de câteva minute în două ceşcuţe cu apă, apoi se storc bine, şi lichidul rezultat se amestecă în limonadă.
Lămâile conţin vitaminele B1, B2, B3, PP, dar mai ales C, acid citric, acid malic, glucoză, fructoză, zaharoză, săruri minerale şi oligoelemente, ceea ce înseamnă că sănătatea va avea numai de câştigat consumând lămâi şi sucuri proaspete din acestea.
Menta nu este doar răcoritoare, ci şi plină de vitamine şi de elemente nutritive (fosfor, calciu, natriu, potasiu, magneziu, fier, mangan, molibden, cupru, zinc), uleiuri volatile, taninuri şi alte componente cu rol carminativ, antispastic şi analgezic.

Afinele preîntâmpină afecţiunile oculare
Se storc lămâile şi afinele, iar sucul se amestecă, în cantităţi egale - cam două ceşti din fiecare -, cu o jumătate de litru de apă. Se îndulceşte după gust, cu zahăr sau cu miere. În loc de apă simplă se poate folosi şi apă carbogazoasă dacă nu vă face rău.
Afinele sunt bogate în vitaminele A şi C, care, în combinaţie cu pigmentul antocianină, îmbunătăţesc acuitatea vizuală, circulaţia sângelui la nivelul ochilor şi la nivelul sistemului nervos şi previn în general afecţiunile oculare.