Main menu

header

de Ana Trifan

Nardul este o plantă din regiunea Asiei, intens utilizată în ayurveda, medicina tradiţională indiană. Mirul de nard era foarte important în ritualurile israeliţilor, care îi atribuiau puteri magice. În ayurveda e considerat şi o plantă „divină” şi e folosită şi ca purificator de aer. E apreciat mai ales pentru capacitatea sa de a stimula memoria şi de a trata instabilitatea mentală.

Susţine digestia
Nardul este bun ca antispasmodic, digestiv, stimulant, diuretic şi ca duşman al flatulenţei. Pentru aceste cazuri se ia câte o jumătate de linguriţă cu pulbere dimineaţa, pe stomacul gol. A fost încercat cu efecte pozitive în cazuri de epilepsie, palpitaţii, boli respiratori (prin aromaterapie), dar şi de piele.

Îmbunătăţeşte calitatea spermei
Pulberea din rizomul de nard îmbunătăţeşte calitatea lichidului seminal şi acţionează ca afrodiziac atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor, prin faptul că relaxează sistemul nervos şi dă o senzaţie euforică de bine.
Nardul este apreciat şi pentru faptul că stimulează metabolismul. O jumătate de linguriţă cu pulbere de nard luată dimineaţa, pe stomacul gol, reglează menstruaţia şi stimulează eliminarea toxinelor din organism prin urină.

Elimină pietrele de la rinichi
Calitatea sa de diuretic îl recomandă şi în bolile de rinichi, ajutând la o mai rapidă eliminare a pietrelor şi a nisipului. În cazul acestor afecţiuni se ia tot dimineaţa, pe stomacul gol, câte o jumătate de linguriţă cu pulbere, combinată cu ceai de coada-şoricelului, cozi de cireşe sau de mătase de porumb.
Aromaterapia cu ulei sau cu mir de nard ajută la calmarea palpitaţiilor şi relaxează. Acelaşi ulei esenţial de nard, folosit în difuzor, vă va stimula memoria şi va calma stările de tensiune şi de agitaţie. Spre deosebire de valeriană, care face parte din aceeaşi familie de plante, nardul calmează, însă stimulează atenţia, fără să provoace somnolenţă. Aromaterapia cu nard este foarte utilă şi în cazurile de atacuri de panică.

Masajul ameliorează circulaţia periferică
Pentru stimularea funcţiilor ovariene şi a fecundităţii, se face masaj în zona abdomenului inferior cu ulei de nard diluat. De asemenea, trei-patru picături de ulei esenţial de nard, adăugat în uleiul normal de masaj, ameliorează circulaţia periferică şi are acţiune regenerantă şi reparatoare pentru pielea cu probleme sau îmbătrânită. Se foloseşte şi pentru masarea uşoară a zonelor afectate de varice.

Determină creşterea podoabei capilare
Uleiul de nard este şi un remediu clasic în India pentru stimularea creşterii părului. Se masează pielea capului cu ulei diluat (trei-patru picături la o cană cu apă). Se acoperă apoi capul cu un prosop înmuitat în apă fierbinte şi stors bine. După o jumătate de oră spălaţi părul ca de obicei. Repetaţi procedura la fiecare spălare, timp de două-trei luni. Pudra de nard, combinată cu ceai de muşeţel, combate colicii abdominali şi acumulările de gaze din intestine.

De reţinut! Nardul se găseşte sub formă de pulbere sau de ulei esenţial la magazinele de produse naturiste. Mirul de nard poate fi cumpărat şi de la unele mănăstiri.

Pont! Amestecată cu scorţişoară şi combinată cu puţină apă, cât să formeze o pastă, pudra de nard e un medicament excelent pentru calmarea zonelor afectate de înţepăturile de insecte.