Main menu

header

de Liliana Simidon

Psoriazisul este o boală de piele care cunoaşte regresia în perioada caldă care acum a început. Expunerea la soare este foarte utilă în asemenea boală în cazul în care nu există nicio contraindicaţie în acest sens. De asemenea, remediile naturiste pot ajuta.

Celulele pielii sunt înlocuite prea repede
Celulele aflate la suprafaţa pielii mor, se uzează şi se desprind uşor datorită unor acţiuni zilnice cum ar fi duşul sau ştergerea cu prosopul. Astfel, celulele nou-formate urcă la suprafaţa pielii pentru a le înlocui pe cele uzate, întregul proces durând aproximativ 28-30 de zile. La persoanele care suferă de psoriazis, acest proces este mult accelerat, durând trei-patru zile. Timpul fiind foarte scurt, celulele se depun unele peste altele, în straturi. Zonele cel mai afectate sunt scalpul, coatele, genunchii şi porţiunea inferioară a spatelui.

Frecaţi-vă cu ulei de susan sau de măsline
Cauza psoriazisului nu este cunoscută cu exactitate, însă s-a constatat faptul că boala se acutizează în perioadele de stres, atunci când alimentaţia este scăpată de sub control sau în momentele de presiune emoţională puternică. Un alt factor determinant este cel genetic.
Dacă aveţi parte de un stres intens, acasă sau la serviciu, trebuie să faceţi ceva pentru a remedia rapid situaţia. Fie vă schimbaţi locul de muncă, fie urmăriţi să învăţaţi să gestionaţi mai bine stresul, în aşa fel încât acesta să nu vă afecteze.
Eliminaţi din alimentaţie mâncărurile prăjite, nesănătoase, alcoolul, tutunul, carnea, zahărul alb, pâinea albă şi produsele de patiserie. Consumaţi din plin legume fierte sau preparate la aburi, supe uşor onctuoase (uleiul, de preferinţă presat la rece, se va adăuga la sfârşit) şi cereale integrale.
Renunţaţi la produsele cosmetice sintetice în favoarea celor naturale sau a celor preparate în casă. Zilnic realizaţi un masaj al întregului corp cu ulei presat la rece de susan, de măsline sau de floarea-soarelui. Acesta va ajuta foarte mult la hidratarea şi la hrănirea pielii.

Faceţi băi în mare
De asemenea, puteţi aplica pe zonele afectate unguent de gălbenele şi propolis (faceţi un test în prealabil pentru a afla dacă nu sunteţi alergic la propolis - se pune propolis la încheietura mâinii şi se lasă aproximativ opt ore, iar în cazul în care nu a apărut nicio iritaţie, atunci se poate porni tratamentul). Mai puteţi pune pastă obţinută din făină integrală şi turmeric, cataplasme de bumbac înmuiat în decoct de coji verzi de nucă şi ulei de migdale combinat cu ulei de cătină.
Mai puteţi face masaj local cu gel de aloe proaspăt obţinut (planta trebuie să aibă o vechime de trei ani şi să nu fie udată cu cinci zile înainte de folosire) în care aţi pus câteva picături de suc de usturoi.
Apa de mare este şi ea un remediu foarte eficient în tratarea psoriazisului. Băile în mare sunt cele mai recomandate, însă acestea nu pot fi realizate pe întreaga durată a anului. Apelaţi la următoarea soluţie: când mergeţi la mare umpleţi mai multe sticle, pe care să le păstraţi la frigider. Aplicaţi apa pe piele, cu ajutorul unui pulverizator, după ce, în prealabil, aţi scos-o de la frigider.

Recomandări

DERMA TREAT: are efect detoxificant al sângelui, eliminând pruritul, descuamările excesive, zonele de piele uscată şi aspră şi reducând formarea crustelor. Este eficient în tratarea psoriazisului, a dermatitelor, a inflamaţiilor, a eritemelor şi a acneei. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
ORGANISM PURIFICAT: este extrem de util în curele de detoxificare atât de binevenite în cazul psoriazisului.
IMUPSORA (tablete şi unguent): ajută în cazul bolilor de piele, având proprietăţi imunomodulatoare, detoxificante, analgezice, antipruriginoase, cicatrizante, contribuind evident la regenerarea epidermei, în special în cazul simptomelor severe din cadrul perioadelor de activare a psoriazisului vulgar. Mod de folosire: una-două tablete de trei ori pe zi şi masaj pe zona afectată de trei ori pe zi, fără frecare.

Pont! Ceaiurile de roiniţă, de valeriană, de lavandă şi de tei au un puternic efect liniştitor.