Main menu

header

de Cristina Cristache

Aftoza este o afecţiune caracterizată prin apariţia unor mici ulceraţii, care arată iniţial ca nişte pustule sau băşicuţe galben-aurii, înconjurate de o zonă roşie. Sunt însoţite de durere, senzaţie de arsură şi gust alterat şi sunt localizate pe mucoase, în special pe cea bucală, rareori la nivelul faringelui sau laringelui şi în sfera genitală. Boala are o frecvenţă destul de mare, peste 20% din populaţie având cel puţin o dată în viaţă un puseu, după acesta afecţiunea devine de cele mai multe ori recidivantă.

Un semn al slăbirii sistemului imunitar
Surmenajul, lipsa odihnei, ieşirile nervoase, dar şi factorii infecţioşi, hormonali şi alimentari sunt deseori responsabili de apariţia aftelor. La copii şi sugari, acestea sunt atât de virulente, încât uneori bebeluşii plâng în timpul hrănirii la sân sau cu biberonul, iar cei mari pot refuza masa.
În cazul adulţilor, apariţia aftelor poate atrage atenţia asupra diminuării capacităţilor naturale de apărare asupra slăbirii sistemului imunitar şi ne duce cu gândul la o devitaminizare a organismului, care nu mai face faţă să protejeze zonele sensibile de factorii infecţioşi.

Igiena cavităţii bucale e deosebit de importantă
Din păcate, cauza aftelor este incomplet elucidată. Ele pot fi de natură alergică sau apar ca simptom în cadrul unor afecţiuni generale cum ar fi boala Behcet, în condiţii stresante sau alături de infecţii virale ori cu anumite tipuri de streptococi. În plus, specialiştii atrag atenţia şi asupra unei predispoziţii ereditare, transmisă în special de la mamă la fiică. Aşadar, necunoscându-se cauza apariţiei aftelor, nu există măsuri clare care să ferească de această afecţiune, însă un stil de viaţă echilibrat, precum şi un plus de igienă a mâinilor şi a cavităţii bucale pot fi de un real folos.
O igienă cât mai strictă vă poate ţine departe de apariţia acestor ulceraţii ale mucoaselor atât de neplăcute şi de dureroase, care se pot generaliza uşor, făcând loc unei explozii aftoase. În acest caz, tinctura de afine poate fi de ajutor - 100 g boabe de afine uscate se fierb într-un litru de apă, până când lichidul scade la o treime şi apoi se face gargară de mai multe ori pe zi.

Bandijonaţi-vă cu extract de gălbenele!
Având o evoluţie rapidă, vindecarea se poate produce spontan, în cinci-opt zile, dar pentru a scăpa rapid de simptomele supărătoare, unii medici dentişti recomandă badijonări cu extract de gălbenele, de muşeţel sau de sulfin şi clătirea gurii cu infuzie de salvie. Aceasta se poate obţine dintr-o linguriţă cu frunze uscate şi mărunţite la o cană cu apă clocotită. Se lasă acoperită 15-20 de minute, după care se strecoară.
Pentru a dezinfecta zona afectată folosiţi apa de gură, care are efect calmant, dar şi soluţiile colorate, precum albastrul de metilen sau violetul de genţiană.

Pont! Când aveţi aftoză nu consumaţi lactate, acestea favorizând evoluţia infecţiei.

Atenţie! Protejaţi gura bebeluşului, igienizându-i cavitatea bucală, după masă, cu apă fiartă şi răcită. De asemenea, dezinfectaţi des suzetele, biberoanele şi jucăriile bebeluşilor.

Sfat! Un remediu la îndemână poate fi vitamina C, care, administrată după masă, cicatrizează mucoasa bucală şi duce la dispariţia inflamaţiei.