Main menu

header

de Anda Postolache

Usturoiţa (Alliaria officinalis) este o plantă înrudită cu usturoiul. Mai are un nume foarte simpatic - vindecuţă, ceea ce spune multe despre ea. Nu trebuie însă confundată cu leurda, care se mai numeşte popular, în unele regiuni, tot usturoiţă. Este un excelent detoxificant şi imunostimulator, dar are şi calitatea de a vindeca dependenţa de nicotină.

Combateţi tumorile pulmonare
Frunzele şi vârfurile florifere de usturoiţă se recoltează primăvara, înainte sau la începutul înfloririi. Ele se folosesc în fitoterapie şi în dietoterapie doar în stare proaspătă, căci, prin uscare sau prin opărire, principiile active din plantă se pierd. Se mai folosesc şi seminţele, care se colectează în iunie-iulie. Deci profitaţi de sezon pentru o cură cu efecte garantate!
Părţile verzi şi fragede ale plantei conţin principii ce acţionează ca antidot pentru nicotină. În acelaşi timp, curăţă alveolele pulmonare de depuneri. Acesta este şi motivul pentru care usturoiţa este un detoxificant ideal pentru fumători, având şi un rol preventiv în declanşarea cancerului pulmonar.

Cicatrizează cangrenele
Substanţele sulfurate din această plantă prezintă efecte bacteriostatice, graţie cărora usturoiţa se poate administra în completarea tratamentelor specifice, în cazul unor infecţii pulmonare sau intestinale, în supuraţii şi chiar în cangrenele infecţioase. Sucul obţinut din stoarcerea plantei proaspete, aplicat extern, contribuie la vindecarea rănilor, a cangrenelor şi a furunculelor, iar administrat intern, ca atare sau în combinaţie cu apă şi miere (50 ml suc de usturoiţă, 50 ml apă şi o linguriţă cu miere), prezintă efecte diuretice, depurative şi dezinfectante.

Luptă cu osteoporoza
Usturoiţa proaspătă completează cu succes tratamentele specifice ale bolnavilor de astm, de bronşită, de reumatism şi ale celor care prezintă alergii la toxinele bacteriene. Prin conţinutul mare de vitamina C, elementele verzi ale plantei combat scorbutul, întăresc imunitatea şi întârzie procesul de îmbătrânire. Acest lucru se petrece atunci când acestea sunt consumate crude.
Cercetări mai noi au demonstrat că principiile din planta proaspătă contribuie şi la fixarea calciului în oase, fapt ce o face utilă în prevenirea şi în stoparea osteoporozei. Dar şi în creşterea armonioasă a copiilor şi a adolescenţilor.

Tratamentul durează zece zile
La fel ca urzica, leurda, spanacul, ştevia şi loboda, usturoiţa este indicată în curele de primăvară-vară pentru curăţarea organismului şi pentru combaterea asteniei, având proprietăţi depurative şi tonice. Din aceste motive, dar şi pentru că este bogată în minerale şi vitamine, ar trebui să însoţească şi orice cură de slăbire. Se folosesc părţile verzi, sub formă de salată (mai ales frunzele). Planta se consumă singură sau asezonată cu alte plante depurative spontane de primăvară ori cu diferite zarzavaturi. Pentru a da roade, curele cu usturoiţă trebuie să dureze zece zile, dar nu mai mult de două săptămâni pe lună. Datorită gustului plăcut al plantei, acest tratament naturist nu întâmpină dificultăţi legate de administrare.

Seminţele sunt vermifuge
Seminţele de usturoiţă se recoltează vara şi se folosesc după ce au fost râşnite. Pulberea rezultată se administrează ca adjuvant în combaterea viermilor intestinali - câte 1 g (un vârf de cuţit) de trei ori pe zi. Extern, se foloseşte după ce praful s-a amestecat cu apă, obţinându-se o pastă, care se aplică, sub formă de cataplasme, pe zonele afectate de reumatism.
Pont! Curele cu usturoiţă contribuie şi la prevenirea complicaţiilor diabetului.