Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Întrucât agrişul se cultivă în ţara noastră pe suprafeţe restrânse, fructele lui sunt consumate numai de o mică parte a populaţiei. Ceea ce nu multă lume ştie este faptul că proprietăţile sale ajută persoanele cu diverse afecţiuni, de la cele hepatice până la cele cardiace. Având un aport scăzut de zaharoză, aceste fructe sunt ideale pentru diabetici. Fructele se pot păstra în stare bună între trei şi cinci zile. Ele se consumă proaspete sau prelucrate sub formă de compot, peltea, dulceaţă, suc, cidru sau se pot congela pentru sezonul rece.

Ideale pentru diabetici
Agrişa este un fruct cărnos, cu pieliţă subţire şi cu miezul zemos, iar cele mai multe soiuri au o greutate de 4-10 g. La noi în ţară se întâlnesc patru tipuri de agriş: cu frunze verzi (Doneţki, Rezistent de Cluj, Cereless), cu frunze verzi-gălbui (Someş), galbene (White Smith) şi roşii (Maurerş Sämling, Muntenesc de America). În condiţiile noastre meteorologice, fructele se coc în lunile iunie-iulie. Acestea conţin 83,5%-88,0% apă, 4,2%-10,0% zaharuri, 1,18%-2,45% acizi, 0,23%-1,62% substanţe pectice, provitamina A, vitaminele B1, B2, C şi PP, acid pantotenic, săruri minerale, iod şi alte substanţe. Zaharurile din agrişe sunt reprezentate prin levuloză 1,18%-3,85%, glucoză 1,19%-3,60% şi zaharoză 0,13%-0,60%. Cantitatea zaharozei fiind atât de mică, iar levuloza şi glucoza fiind aproximativ în părţi egale, aceste fructe pot fi consumate de diabetici chiar şi în cantităţi mai mari, fără nicio complicaţie.

Indicate în reumatism şi gută
Fiind diuretice, agrişele sunt folosite în afecţiuni urinare, artrită, reumatism şi gută. Se poate face şi o cură de dezintoxicare, cu până la 1 kg de fructe pe zi, şi de pletorici (cei cu prea mult sânge), hipertensivi şi obezi. În ziua respectivă se recomandă să nu se consume alte alimente. Cura cu agrişe mai este indicată în astenii şi în convalescenţe, deoarece fructele au şi efect remineralizant.
Agrişele stimulează şi funcţia hepatică. Din acest motiv, ele se folosesc în hepatite, ciroză hepatică şi alte afecţiuni de la nivelul ficatului.

Pont! Consumate înainte de masă, agrişele sunt tonic-aperitive, iar după masă, stomahice (favorizează digestia). Totodată, având acţiune hipotensivă, agrişele se folosesc în tratarea hipertensiunii arteriale.