Main menu

header

de Liliana Simidon

Problemele cardiovasculare ocupă un nedorit loc fruntaş în cadrul afecţiunilor ce pot duce la deces, în special în ţările dezvoltate. Dintre acestea, hipertensiunea este o boală tăcută, ce poate să apară fără simptome deosebite. Măsurarea frecventă a valorilor tensiunii şi un regim de viaţă sănătos pot preveni acest dezechilibru.

Insuficienţa renală, una dintre cauze
Hipertensiunea arterială reprezintă o creştere trecătoare sau constantă a presiunii sângelui în sistemul arterial sau în cel venos. Printre cauzele ei se numără existenţa bolilor renale, în special a insuficienţei renale (orice bolnav care se confruntă cu astfel de boli devine automat hipertensiv), a bolilor cardiovasculare, a diabetului sau a dereglărilor hormonale. De asemenea, obezitatea, consumul exagerat de alcool sau de grăsimi, dar şi lipsa de mişcare constituie tot atâţia factori de risc.

Apar ameţeli, palpitaţii şi chiar sângerări
O persoană poate fi considerată hipertensivă atunci când presiunea sa arterială este egală sau superioară valorilor 14/9 sau 140/90 mm Hg, însă sunt necesare controale periodice. Când se constată creşteri anormale se face neapărat o electrocardiogramă sau se verifică posibilitatea existenţei unei afecţiuni renale.
Printre simptomele ce pot însoţi aceste creşteri ale valorii tensiunii arteriale se numără: dureri de cap, ameţeli (în special când sunt creşteri bruşte ale valorii tensiunii arteriale), înceţoşarea vederii, sângerări nazale, zgomote în urechi, palpitaţii, stări de agitaţie, iritabilitate, insomnii sau furnicături în degete. Însă, sunt situaţii când cei obişnuiţi cu valori mari ale tensiunii arteriale nu prezintă deloc simptome.

Renunţaţi la zahăr şi la sare
Dacă sunteţi o persoană hipertensivă trebuie să faceţi eforturi pentru a vă lăsa de fumat, să vă feriţi de consumul de sare, care trebuie înlocuită cu condimente, să eliminaţi alcoolul, cafeaua, produsele ce conţin cofeină şi cele cu zahăr alb (supranumit şi „moartea albă”). Feriţi-vă de conservanţi, de coloranţi, de amelioratori de gust, de margarină, de conservele de carne de porc şi de grăsimile animale (slănină, untură, smântână, maioneză, unt).
În anotimpul cald feriţi-vă să vă expuneţi la soare, în special când sunt temperaturi foarte ridicate, iar iarna, când este foarte frig, folosiţi haine călduroase şi limitaţi timpul cât staţi afară.
Faceţi plimbări frecvente în natură, învăţaţi să respiraţi corect, faceţi exerciţii fizice moderate, nu vă supraalimentaţi, ascultaţi muzică bună, care calmează, şi apelaţi la reflexoterapie, care ajută foarte mult.

Consumaţi salate cu uleiuri presate la rece
Tratamentul naturist se poate face în special în stadiile incipiente ale bolii, când dă cele mai bune rezultate, dar poate fi util şi în celelalte faze, cu excepţia cazurilor de urgenţă, când tensiunea creşte brusc şi se ajunge la valori foarte mari. Există o dietă recomandată, astfel: se vor consuma numai uleiuri presate la rece (de măsline, de floarea-soarelui) în salate, căci au efect de protecţie a vaselor de sânge faţă de acţiunea colesterolului, usturoi, pătrunjel, cartofi (fierţi la cuptor sau fierţi în aburi), ciuperci, salate de fructe (lămâi, struguri, fragi), legume, hrişcă, linte, soia şi condimente (mentă, busuioc, fenicul, anason).
De asemenea, puteţi ţine cure cu propolis, lăptişor de matcă, polen sau cu oţet de mere şi miere.
Plantele cele mai folosite în cazul hipertensiunii arteriale, în ceaiuri, sunt: talpa-gâştei, păducelul, florile de tei, roiniţa, vâscul şi lavanda.

Recomandări

AGARICUS BLAZEI MURILL: ajută la scăderea tensiunii arteriale şi a colesterolului, fiind binevenită şi în cazul aterosclerozei. Administrare: un plic de două ori pe zi.
CARDIOTONE: reduce tensiunea arterială, eliminând disconfortul provocat de valorile sale mari şi conferă vaselor sangvine o stare optimă de elasticitate. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
CALMOCARD: are acţiune hipotensivă, cardiotonică, vasodilatatoare coronariană, fiind şi foarte bun în cazul oscilaţiilor de tensiune. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.

Sfat! Ţineţi cure cu propolis, lăptişor de matcă, cu polen sau cu oţet de mere şi miere.