Main menu

header

de Cristina Cristache

Trăim într-o lume din ce în ce mai agitată, ne petrecem timpul liber împovăraţi de griji şi de neajunsuri, serviciul ne oboseşte şi nu ne mai amintim de bucuria cu care ne-am ales meseria, ne trezim că ridicăm tonul când copiii noştri au făcut o boacănă minoră sau ne privim în oglindă şi încercăm să mimăm un zâmbet pe care l-am uitat pentru că nu-l purtăm prea des. Pentru toate acestea există un singur vinovat: stresul. În lupta cu el şi cu efectele sale dezastruoase asupra sănătaţii avem însă un aliat redutabil: seminţele de ovăz.

Eficace pentru zeci de probleme
De peste 150 de ani, de când au fost folosite pentru prima oară de medicii eclectici, preparatele din seminţe de ovăz au fost utilizate intens, pentru că pot fi prietenele care ne salvează de la stres prelungit, anxietate, lipsa apetitului sexual, oboseală, digestie greoaie, dureri de dinţi, tuse, reumatism, circulaţie sangvină defectuoasă, slăbiciune pulmonară, naştere dificilă, umflături, spasme, colecistită, astm bronşic, hipercolesterolemie, sterilitate, impotenţă, colică renală şi biliară, diabet şi afecţiuni cardiovasculare sau urologice. De asemenea, seminţele de ovăz reprezintă un excelent tonic asupra celulelor nervoase şi sunt indicate în numeroase afecţiuni neurologice, în cazurile de astenie fizică şi psihică, în insomnii, stări de surmenaj, oboseală cronică şi atacuri de panică.

Tinctura, bună la somn
Tinctura din seminţe de ovăz este recomandată celor care suferă de insomnii, însă ea are în plus şi virtuţi antiastmatice. Se prepară astfel: se macină 50 g de seminţe şi se adaugă 150 ml alcool alimentar de 70 grade, agitându-se de mai multe ori pe zi. Se ţine 15 zile, după care se strecoară şi se administrează câte 40 de picături la culcare (în cazul insomniilor) sau câte 20 de picături de trei ori pe zi înainte de mese (în cazul asteniilor).
Laptele alb de ovăz, obţinut din seminţele de ovăz crude, este cel mai bun troforestaurator al sistemului nervos. Un troforestaurator este un aliment pentru un anumit ţesut sau organ, care hrăneşte ţesutul, redând funcţionarea normală şi vitalitatea organului. E un remediu tonic cu acţiune lentă care calmează nervii, alină instabilitatea emoţională şi ajută la redarea sentimentului de pace şi linişte la persoanele suprastresate, nervoase şi tulburate cronic.

Fulgii, recomandaţi celor mici
Nici cei mici nu trebuie să fie privaţi de proprietăţile benefice ale seminţelor de ovăz, pentru că acestea îi pot ajuta să treacă mai uşor peste evenimente nefericite, care ar putea să-i marcheze psihic, cum ar fi, de pildă, divorţul părinţilor. Pot fi introduse în alimentaţia micuţilor sub formă de fulgi şi de prăjituri şi pot fi consumaţi cu lapte sau cu iaurt.

Conţin un „buchet” de vitamine
Bobul de ovăz are aproape acelaşi conţinut ca şi grâul, însă are în plus mai multe grăsimi nesaturate şi întregul complex de vitamine B, carbohidraţi, glucide, albumine, caroten, dar şi foarte multe substanţe minerale, precum potasiu, magneziu, clor, calciu, sodiu, fosfor, fier, dar şi aminoacizi (alanină, leucină, triptofan sau valină).

Pont! Seminţele de ovăz, crude sau prăjite, vă ajută să scăpaţi de dependenţa de alcool şi de tutun. De efectul benefic al seminţelor de ovăz se mai pot bucura femeile cu sindrom premenstrual, anxietate menopauzală şi oscilaţii de dispoziţie.