Main menu

header

de Elena Şerban

Greaţa este un simptom care însoţeşte anumite afecţiuni neurologice, sarcina sau ingerarea anumitor medicamente. Dacă este o manifestare frecventă, medicii vă sfătuiesc să faceţi analize, deoarece înseamnă că sănătatea dumneavoastră are de suferit. Însă, în cazul unor episoade rare, puteţi apela la produsele naturiste.
Chimenul este de mare ajutor în caz de greţuri, indiferent de motivul acestora. Specialiştii avertizează însă că ceaiul de chimen trebuie băut mai ales în cazul în care stările de vomă sunt intense, deoarece are efect rapid şi puternic. Pentru a fi eficientă, infuzia trebuie preparată dintr-o cană cu apă şi o linguriţă şi jumătate cu seminţe. Dacă acestea sunt adăugate în mâncare, ele previn gazele şi balonările.

Germeni de grâu pentru gravide
Una dintre cele mai eficiente metode de a scăpa de greaţă este ghimbirul, ce poate fi folosit atât sub formă de infuzie, cât şi sub formă de capsule. Un mare avantaj al ghimbirului este acela că el poate fi utilizat şi în perioada de graviditate. Ceaiul se prepară prin opărirea, timp de un minut, a unei rădăcini date în prealabil prin răzătoare. După ce a fiert un minut se lasă vasul acoperit o jumătate de oră, apoi se bea cu înghiţituri mici, pe parcursul întregii zile. Atenţie! Nu se bea ceai de ghimbir seara, deoarece este energizant. Băutura poate fi asezonată cu miere şi cu două felii de lămâie. Un alt efect al acestei infuzii este acela că accelerează metabolismul, ajutând în curele de slăbire.
În cazul în care nu găsiţi rădăcină proaspătă de ghimbir, luaţi o capsulă în perioadele critice.
Un puternic efect antivomitiv pentru gravide îl au şi germenii de grâu. Aceştia pot fi adăugaţi pur şi simplu peste mâncare. Este important de precizat că efectul antivomitiv se înregistrează doar în cazul gravidelor.

Cătuşa, de folos în caz de rău de maşină
Un alt ceai care are ca efect eliminarea greţurilor şi a vărsăturilor ce apar în timpul sarcinii sau în caz de rău de mişcare este cel preparat din cătuşă (Ballota nigra). Această plantă medicinală, care ajunge până la înălţimea de un metru, face parte din flora spontană şi este răspândită în toată Europa. Cătuşa înfloreşte în lunile iunie-octombrie, iar recoltarea se face în iulie. În fitoterapie este utilizată partea aeriană, adică frunzele şi florile. Infuzia de prepară astfel: se pun trei linguri cu plantă mărunţită într-un litru de apă clocotită. Se acoperă 15 minute, apoi se strecoară. Se bea în cursul zilei, până la dispariţia neplăcerilor.
Mai cunoscută în America de Nord decât în Europa, scumpia este una dintre cele mai eficiente plante medicinale. În ţara noastră poate fi întâlnită mai ales în Dobrogea, la margini de păduri, unde formează tufişuri. Aceasta este febrifugă, hemostatică, antiinflamatoare, cicatrizantă, antivomitivă, antidiareică şi stimulează pofta de mâncare. În fitoterapie se utilizează frunzele (care se recoltează în momentul înfloririi) şi coaja (care se adună când apar primele frunze). Ceaiul, cu efect antivomitiv, se obţine după următoarea reţetă: mărunţiţi două linguriţe cu frunze de scumpie şi puneţi-le în 250 ml apă. Fierbeţi timp de zece minute, apoi strecuraţi. Se beau două căni pe zi.

Atenţie! Ceaiurile preparate din scumpie şi cătuşă nu se recomandă bolnavilor de Parkinson.

Pont! Stările de vomă şi de uşoară ameţeală pot fi combătute simplu, bând o cană cu ceai de orice fel, în care adăugaţi oţet de mere sau miere.