Main menu

header

de Ana Trifan

De la o simplă tuse până la tumori, remediile naturiste şi-au demonstrat eficacitatea şi au reuşit să-şi menţină popularitatea şi în lumea modernă. Iată câteva exemple de afecţiuni în care vă puteţi ajuta de puterile vindecătoare ale plantelor când copiii au de suferit. Nu numai că veţi vedea cum starea lor de sănătate se îmbunătăţeşte, dar veţi evita şi medicamentele puternice din farmacii, care au multiple efecte secundare şi zdruncină de multe ori sistemul imunitar.

Salvia indiană, eficientă contra neplăcerilor
Copiii se plâng frecvent de dureri, de la cele cauzate de probleme ale dinţilor până la cele survenite în urma unor mici accidente. Salvia indiană este un bun remediu în acest caz. Se consumă sub formă de infuzie şi ajută chiar şi când micuţii sunt afectaţi, spre exemplu, de o gripă. Singura problemă a salviei indiene este gustul acru, pe care unii copii nu-l suportă. Ca alternativă, aveţi la dispoziţie menta, florile de tei şi cele de soc. Aceste remedii naturiste au acelaşi efect în cazul durerilor, însă nu sunt la fel de puternice precum salvia. Gustul lor plăcut le face însă mult mai potrivite pentru micuţii suferinzi de dureri şi febră uşoară, a căror însănătoşire va fi mai rapidă dacă se apelează la aceste remedii.

Creţuşcă versus diaree
Plantele sunt de mare ajutor şi în cazul copiilor suferinzi de tuse. Unul dintre cele mai populare tratamente contra acesteia este brusturele alb, denumit şi podbal. Această plantă nu numai că este eficientă în tratarea tusei, dar e şi un remediu care nu aduce probleme organismului aflat în formare. Ceaiul de podbal, luat de trei ori pe zi, ajută la suprimarea treptată a simptomelor, până la vindecarea totală a tusei, chiar şi a celei seci. Aceasta din urmă mai poate fi lecuită cu ceai de lemn-dulce sau de frunze de nalbă. În aceste cazuri daţi copilului ceai de podbal de trei ori pe zi.
Remediile cu efect astringent vor fi folositoare când copiii au diaree. Astfel, apelaţi la ceai de creţuşcă, o plantă cunoscută pentru capacitatea ei de a stabiliza tractul digestiv. De asemenea, aceasta este bună pentru combaterea senzaţiei de greaţă şi reducerea hiperacidităţii stomacului. Ceaiul de mentă ajută, de asemenea, în problemele de burtică, dar nu exageraţi, pentru a nu trece în cealaltă extremă, constipaţia.

Ispaghula şi păpădia îndepărtează constipaţia
În cazul în care copilul este constipat daţi-i să consume mai multe legume şi alimente bogate în fibre şi aveţi grijă să bea cât mai multe lichide (ceaiuri, apă plată, sucuri naturale din fructe şi legume). Cu o jumătate de oră înainte de masă este bine să consume fructe, acestea contribuind şi la evitarea balonării. Ceaiurile care pot fi folosite de cei mici în caz de constipaţie persistentă sunt cele de ispaghula şi de păpădie, care vor ajuta şi la detoxificarea organismului.

Muşeţel pentru hiperaciditate
Hiperaciditatea este o problemă des întâlnită la copii. Din fericire, remediile naturiste pot fi tratamente eficiente şi în acest caz. Muşeţelul, care este recunoscut pentru efectele sale calmante, este o soluţie excelentă. Teiul este, de asemenea, un foarte bun remediu în această problemă. Pe lângă faptul că este cunoscut datorită efectului calmant, îl ajută pe copil să se odihnească mai bine şi să fie mai puţin agitat. Infuzia de tei se dă micuţilor seara.

Atenţie! În niciun caz nu daţi micuţilor ceaiuri laxative puternice, precum cel de cruşin, pentru că irită colonul şi îl leneveşte.