Main menu

header

de Liliana Simidon

Există un echilibru între creşterea părului şi căderea acestuia, iar dacă această balanţă este afectată, podoaba capilară nu se va mai putea regenera, ajungându-se în cele din urmă la calviţie. Tratamentele ce au la bază surse naturale pot fi de ajutor.

Evitaţi înfometarea
Printre cauzele căderii părului se numără alimentaţia săracă în vitamine (mai ales B6 şi acid folic), stresul, anxietatea, şocurile puternice, moştenirea genetică, înaintarea în vârstă, dezechilibrele hormonale, circulaţia deficitară a sângelui, igiena precară a pielii capului şi stările prelungite de boală.
Pentru ca părul să fie sănătos, rezistent şi să aibă un aspect de invidiat, este necesar să respectaţi câteva reguli legate de alimentaţie şi de stilul de viaţă. Astfel, trebuie să consumaţi hrană sănătoasă, să nu săriţi peste mese şi să nu vă înfometaţi, deoarece acest lucru epuizează rezervele organismului, care nu va mai putea susţine creşterea normală a firelor de păr.
În plus, suplimentele alimentare ce conţin calciu, fier, magneziu şi zinc sunt o reală binefacere pentru podoaba capilară.

Şampon din gălbenuşuri, miere şi alcool
În cazul în care depuneţi efort intelectual epuizant, sunteţi stresaţi şi aţi observat că vă cade părul există două modalităţi foarte eficiente prin care puteţi gestiona situaţia: produsele naturiste, care acţionează pe sistemul nervos, şi masajul cu ulei al scalpului. Acestea vă oferă energia necesară pentru a face faţă efortului intelectual şi au un efect hrănitor asupra firelor. Alegeţi unul sau mai multe dintre uleiurile de susan, de cocos, de nucă, de migdale sau de ricin. Masajul se realizează cel puţin o dată pe săptămână, timp de aproximativ 15 minute.
Renunţaţi la folosirea uscătorului, deoarece, în timp, acesta devitalizează părul. Acelaşi efect nociv îl are şi utilizarea vopselei de păr cu amoniac, ce trebuie înlocuită cu henna. De asemenea, evitaţi şampoanele din comerţ şi preparaţi-vă singuri propriul produs pentru curăţare astfel: amestecaţi două-trei gălbenuşuri cu o linguriţă cu miere şi o linguriţă cu alcool din cereale.

Spălaţi-vă cu lichid de cocos
Pentru regenerarea firelor de păr mai puteţi încerca spălarea cu lichidul din interiorul unei nuci de cocos.
Şi infuzia concentrată de lemnul-domnului (Artemisia abrotanum) ajută. Amestecaţi o lingură cu apă călduţă şi o lingură cu plantă şi tamponaţi-vă pielea capului de două ori pe săptămână.

Oţet de mere sau zeamă de lămâie pentru limpezire
Iată în continuare trei măşti care s-au dovedit eficiente. Pentru prima măcinaţi rădăcină de lemn-dulce cu ajutorul râşniţei de cafea până rezultă o pulbere fină, amestecaţi-o cu lapte pentru a obţine o pastă şi adăugaţi un vârf de linguriţă cu pulbere de şofran - aplicaţi pe părul ud şi spălaţi-vă după 20 de minute.
Pentru a doua mască se amestecă un gălbenuş, două linguriţe cu miere, argilă şi ulei Keshya. Se omogenizează totul foarte bine, se aplică pe părul uscat, se acoperă cu un prosop îmbibat în apă fierbinte şi stors bine şi se spală părul după circa o oră. În apa de limpezire se adaugă două linguri cu oţet de mere sau cu suc de lămâie.
A treia mască se realizează din drojdie de bere subţiată cu ulei de măsline, un gălbenuş şi o sticluţă cu ulei de ricin. Combinaţia se aplică la rădăcina firelor de păr şi pe acestea, apoi capul se înfăşoară într-un prosop îmbibat în apă fierbinte şi stors foarte bine. Se lasă circa o oră, după care se spală şi se limpezeşte, adăugându-se în apă oţet de mere sau zeamă de lămâie.

Recomandări

HAIR STIM: hrăneşte pielea capului, asigurând necesarul de nutrienţi furnizaţi organismului şi îmbunătăţeşte circulaţia la nivelul capului. Conferă o mai bună densitate şi rezistenţă, ducând la o diminuare a firelor căzute sau rupte, mai ales în timpul spălării sau al perierii. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
TONIC PENTRU PĂR ŞI UNGHII: este recomandat împotriva căderii părului, a excesului de sebum, dar şi contra onicomicozelor. Mod de folosire: masaj la rădăcina firelor.
AMLA: este o sursă naturală de vitamina C, care ajută în cazul căderii părului, fiind foarte util pentru un organism devitalizat. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
KESHYA: poate fi folosit în cazul căderii excesive a părului, a mătreţii, a albirii premature şi a unui păr devitalizat, lipsit de strălucire. Mod de folosire: masaj uşor al scalpului.

Sfat! Consumaţi cel puţin o cană cu lapte pe zi. Alegeţi însă sortimente nepasteurizate - studiile au arătat că prin acest procedeu se pierd anumite principii ce ajută la fixarea calciului.