Main menu

header

de Elena Şerban

Kiwi, banane, citrice, dovleac sau cartofi. Acestea sunt doar câteva dintre fructele sau legumele pe care le consumăm doar după ce le descojim. Se pare însă că facem o mare greşeală, deoarece cojile acestora conţin o serie de substanţe benefice organismului uman. Fie că vor fi consumate crude sau fierte, acestea conţin vitamine şi nutrienţi benefici, unii dintre ei fiind chiar anticancerigeni, potrivit oamenilor de ştiinţă britanici.

Kiwi e antiinflamator
Fructele de kiwi sunt consumate des în România, mai ales de câţiva ani încoace. Oamenii de ştiinţă afirmă că aceste fructe nu ar mai trebui descojite, deoarece cojile sunt bogate în antioxidanţi. Se crede chiar că au proprietăţi anticancerigene, antiinflamatoare şi antialergice. Studiile au arătat că această coajă de kiwi, deşi foarte subţire, poate să conţină de trei ori mai mulţi antioxidanţi decât aromata pulpă a fructului. De asemenea, ajută inclusiv în lupta cu stafilococii şi bacteria E-coli. Cea mai bună variantă prin care puteţi consuma coaja de kiwi fără să vă chinuiţi este să introduceţi fructul întreg într-un blender.

Bananele apără ochii de cataractă
Cercetătorii din Taiwan susţin că extractul de coajă de banană este unul dintre cei mai buni luptători cu depresia. Motivul? Cantitatea mare de serotinină, hormonul fericirii, cum mai este ea numită. Aceeaşi coajă se dovedeşte excelentă pentru ochi, deoarece abundă în luteină, o substanţă care protejează ochii de acţiunea nocivă a ultravioletelor şi de îmbolnăvirea de cataractă.
Pentru a beneficia de calităţile cojilor de banană, fierbeţi coaja de la două banane, pe care le spălaţi în prealabil, timp de zece minute. Lichidul rezultat se bea cu înghiţituri mici. Dacă nu vreţi să fierbeţi coaja, puteţi să beţi lichidul rezultat după ce aţi introdus învelişul fructului la storcător.

Citricele conţin multe fibre
În orice formă ar fi ele, citricele sunt recomandate atât copiilor, cât şi adulţilor, pentru cantitatea mare de vitamina C, dar şi pentru fibrele conţinute. Însă, toate citricele sunt curăţate de coajă înainte de a fi mâncate sau de a fi introduse în storcătorul de fructe. Un studiu realizat de oameni de ştiinţă din Statele Unite relevă că în învelişul citricelor, mai ales al mandarinelor şi al portocalelor, se găseşte o mare cantitate de flavonoide. Acestea au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului rău, neintervenind însă asupra celui bun.
Acelaşi studiu mai arată că în coajă se găsesc antioxidanţi, care sunt de peste 20 de ori mai puternici decât cei ce se regăsesc în pulpă. De asemenea, partea albă a cojii conţine multă pectină. Aceasta este o hidrocarbură naturală cu o moleculă mare, care asigură o protecţie contra nivelului crescut al colesterolului sangvin şi a efectelor sale negative asupra organismului.
Folosiţi coaja fie dând-o pe răzătoare şi adăugând-o la diverse preparate sau chiar în ceai, fie „decupând” efectiv partea albă. Atenţie, însă! Înainte de folosire spălaţi foarte bine fructul.

Usturoiul întârzie îmbătrânirea
Curăţarea unei căpăţâni de usturoi este o operaţiune de care se fereşte multă lume, deoarece necesită atenţie şi migală. În plus, mirosul care se „lipeşte” de degete e uneori de necurăţat. Se pare că nu va mai fi nevoie să descojim usturoiul, dacă e să dăm crezare noilor studii realizate în Japonia. Aceste cercetări precizează că în coaja usturoiului se găsesc nu mai puţin de şase compuşi antioxidanţi. Aceştia luptă cu procesul de îmbătrânire şi protejează miocardul. Dacă vă vine greu să mâncaţi usturoiul cu tot cu coajă în stare crudă, încercaţi două variante. Fie îl preparaţi la grătar, după ce l-aţi uns cu puţin ulei de măsline, fie la aburi.

Dovleacul menţine creierul în formă
Zincul şi betacarotenul sunt doar două dintre substanţele benefice organismului şi care se regăsesc în coaja de dovleac. Nu vă faceţi griji că venim cu ideea să mâncaţi această coajă tare! Însă puteţi să vă protejaţi organismul de cancer şi de boli de inimă dacă tăiaţi feliile cu cât mai multă pulpă de pe coajă.
Şi seminţele de dovleac sunt foarte bune, deoarece conţin Omega 6 şi acizi graşi esenţiali ce ţin creierul sănătos. Acestea pot fi mâncate crude sau prăjite într-o tavă în care aţi pus puţin ulei de măsline. Se pot consuma simple sau adăugate în salate.

Nu descojiţi cartofii!

Cojile de cartofi se numără printre cele mai frecvente resturi alimentare. Doar că prin renunţarea la acestea nu faceţi altceva decât să aruncaţi „medicamente naturale”. Coaja de cartofi este plină de nutrienţi, conţinând, printre altele, fibre solubile, potasiu, fier, fosfor, zinc şi chiar vitamina C (mai mult decât citricele!). Cea mai bună metodă prin care puteţi consuma coaja de cartofi este să fierbeţi leguma necurăţată şi apoi să o pasaţi. Piureul cu coajă este indicat să fie mâncat mai ales de persoanele care se luptă cu răceala, datorită conţinutului mare de vitamina C.

Pont! Mâncaţi, pe cât posibil, fructe şi legume bio, pentru a fi siguri că nu au fost tratate cu chimicale.