Main menu

header

de Ana Trifan

Gustoasele mandarine sunt un aliat preţios pentru inimă şi, mai mult, sunt utile contra diabetului şi a obezităţii. Vestea vine tocmai din Canada, unde cercetătorii de la Universitatea Western Ontario au efectuat un studiu complex, prezentat în revista „Diabetes”. Meritul acestei citrice stă, potrivit cercetătorilor, într-o substanţă conţinută de mandarină, care face ca fructul să fie un puternic antioxidant natural.

Reduc riscul de atac de cord
Substanţa aceasta în care mandarina este mai bogată decât alte citrice se cheamă nobitelină şi e flavanoida responsabilă de culoarea portocalie caracteristică acestui fruct. Cercetătorii au arătat că puterea antioxidantă a nobitelinei este de până la zece ori mai mare decât cea a naringeninei, o flavanoidă foarte apreciată, conţinută de grepfrut. Astfel, mandarina protejează împotriva aterosclerozei, cea care duce la atacuri de cord şi cerebrale. Fructul are capacitatea de a proteja arterele prin capacitatea sa antioxidantă.

Preîntâmpină creşterea nivelului colesterolului
Pe lângă calitatea de a controla acumulările de pe artere şi glucoza din sânge, mandarinele fac bine şi la siluetă, potrivit aceloraşi cercetători. Aceştia au condus un studiu pe şoareci de laborator. Cei care au primit mâncare bogată în calorii şi în grăsimi, dar şi nobitelină nu s-au îngrăşat, iar cei în dieta cărora nu s-a adăugat şi această substanţă au câştigat în greutate. Pe deasupra, grupul care a primit şi nobitelină nu a arătat o creştere a colesterolului în sânge, spre deosebire de şoarecii care nu au primit şi această substanţă. Ficatul celor hrăniţi şi cu nobitelină s-a arătat sănătos, în ciuda grăsimilor pe care fusese obligat să le metabolizeze.

Grepfrutul, prietenul siluetei
Dacă ţineţi la siluetă nu trebuie însă să uitaţi şi de grepfrut, care e bogat în fibre, dar şi în vitaminele A, B şi C. În urmă cu doi ani, cercetătorii canadieni de la aceeaşi universitate arătau, pe baza studiilor de laborator, că naringenina, substanţa care dă aroma şi gustul specific grepfrutului, corectează nivelul trigliceridelor şi al colesterolului rău, echilibrează nivelul glucozei şi inhibă îngrăşarea.